La casa on va viure el pintor impressionista Josep Amat (1901-1991) allotja des del 2001 la Fundació Amat, que promou l’estudi, la conservació i la divulgació de l’artista català, que a principis dels anys 40 es va convertir en habitual de la Sala Parés i va ingressar com a professor a l’Escola de Belles Arts. La casa de tres plantes, ubicada al barri del Putxet, està oberta al públic en visites concertades de petit format, que permeten descobrir part de  la seva obra pictòrica i alguns racons significatius de la vida privada. Un passeig per l’habitatge permet veure el jardí que va retratar en moltes de les seves obres i el dormitori del pintor i la seva dona, on van néixer els fills de la parella.

Una cuina a mida

La cuina de la casa mereix una atenció especial, va ser construïda a mida per poder encabir a la paret frontal un mosaic que el paisatgista Josep Amat  havia fet en col·laboració amb el ceramista Josep Llorens i Artigas. A les parets de la fundació encara conserven algunes obres d’artistes contemporanis com Emili Grau Sala, Mallol Suazo, Olga Sacharoff, Gabriel Amat i Josep Mompou. El mobiliari de la casa es conserva intacte, és el mateix que va utilitzar en vida tant el pintor com la seva família.

L’obra de  l’artista

La sala d’estar de la casa acull una exposició amb una vintena de quadres, sobretot els més personals del paisatgista, com ‘Figura llegint‘ que retrata la seva dona, Isabel Amat, o ‘Passeig, 1940’, en què es pot veure Sant Feliu de Guíxols, on la família passava la meitat de l’any.
La figura del pintor català també està present als carrers de Barcelona, als Jardins de Josep Amat, a la ronda del General Mitre, amb un monòlit de marbre verd que recorda el seu nom.