Quan arribes a un lloc hi ha dues maneres d’entrar-hi, fingir que en saps molt o sentir-se un ‘Ciutadà novell’. És la filosofia d’aquesta sèrie de nou reportatges que el periodista i humorista Queco Novell protagonitza amb una premisa: passar un dia a diferents espais de Barcelona desconeguts per la resta de ciutadans.

Una ciutat sanitària dins la ciutat

Ciutadà novell a l’Hospital de la Vall d’Hebrón

Un milió de persones passen cada any per l’Hospital de la Vall d’Hebron, el més gran de Barcelona amb 22 edificis i 9.000 professionals. El ‘Ciutadà novell’ assistirà a una cesàrea d’uns bessons, coneixerà el protocol de les donacions i visitarà la farmàcia de l’hospital per descobrir que el producte estrella és el sèrum fisiològic. Queco Novell aprofita la vistita per conversar amb una infermera molt coral, Marina Rossell.

El subsol més habitat de la ciutat

Ciutadà novell al Metro de Barcelona

El ‘Ciutadà novell’ s’endinsa en el subsòl per conéixer com funciona el gran Centre de Control de Metro de la Sagrera. Aprèn a gestionar el trànsit, per un dia i sense que serveixi de precedent es converteix en la veu del metro, i es posa als comandaments d’un comboi de l’L4. Tot, en un viatge pel subsol de la ciutat que culmina amb una revisió completa d’un tren al taller de les Roquetes.

Els oficis que s’amaguen al Port

Ciutadà novell al Port de Barcelona

Tan bon punt entra dins del port de Barcelona, El ‘Ciutadà novell’ salpa a la mar per acompanyar un pràctic en una maniobra difícil: amarrar un vaixell ple de contenidors. Aquest només és el punt de partida del dia que passarà en un espai immens i desconegut pels ciutadans de Barcelona.

Un dia a la comissaria de l’Eixample

Ciutadà novell amb la Guàrdia Urbana de Barcelona

El ‘Ciutadà novell’ no ha volgut ser mai policia, però les seves ganes d’aprendre el porten a convertir-se, per un dia, en un dels 240 agents de la Guàrdia Urbana que donen servei al districte de l’Eixample. A la reunió matinal a la comissaria, li encarreguen una missió: patrullar per la ciutat.

El rebost de Catalunya

Ciutadà novell a Mercabarna

És una autèntica ciutat alimentària, el motor econòmic de Barcelona i el rebost de Catalunya. Aquí, el ‘Ciutadà novell’ hi aprèn a negociar el preu del peix, a preparar una vedella per a la venda i a entendre la feina diària d’un majorista de la fruita. Però també dirigeix el trànsit d’un espai per on circulen més de 13.000 camions diaris i reflexiona al voltant de l’alimentació amb la cuinera Carme Ruscalleda.

L’ofici de la mort

Ciutadà novell al Cementiri de Montjuïc 

El ‘Ciutadà novell’l té un dia per descobrir el cementiri de Montjuïc, el més gran dels nou que hi ha a la ciutat. Una conversa amb l’enterramorts, la visita al taller de làpides, el fet d’anar a triar una urna o de dissenyar un epitafi per a la posteritat obligaran Queco Novell a enfrontar-se amb les seves pors més terrenals. L’humorista i locutor de ràdio Juan Carlos Ortega serà el convidat especial d’un programa en què la mort deixarà de ser tabú.

El gran temple de l’òpera

Ciutadà novell al Gran Teatre del Liceu

El ‘Ciutadà novell’ posa a prova la seva veu davant del cor del Liceu, aprèn a moure la batuta al costat del mestre Pons, coneix la persona que fa que l’escenari estigui més net que una patena o descobreix quin dels 329 treballadors té l’’L’ de Liceu tatuada al pit.

Les rutines d’un centre esportiu d’alt rendiment

Ciutadà novell al C.A.R.

El ‘Ciutadà novell’ es posa vambes i roba còmoda per descobrir si dins seu -molt endins- hi ha un esportista frustrat que encara és a temps de posar-se a l’altura dels atletes que entrenen i viuen al Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat.

Les entranyes del Zoo de Barcelona

Ciutadà novell al Zoo de Barcelona

El ‘Ciutadà novell’ té un dia per saber com és per dins el Zoo i qui el fa funcionar, i tot en un moment en què aquesta institució pública està en una fase intensa de transformació.