Al Mobile World Congress no és habitual trobar-hi un empresa d’aquestes característiques, que posa certa ombra de dubte sobre el discurs oficial i explica els avantatges del seu producte des de l’estand que Àustria té al pavelló 8. El cap de vendes de Waveex, Wolfang Vogl, compara el xip amb els “airbags” dels cotxes i afirma que la clau és aconseguir que la tecnologia sigui més segura. Consideren que encara no està acceptat per la indústria del mòbil, perquè els fabricants i les operadores no volen que es difongui una imatge d’inseguretat per a l’usuari.

Segons Waveex, l’organisme dels éssers humans utilitza els mateixos camps magnètics que el mòbil per funcionar, els anomenats camps de baixa freqüència, que van de 0 a 30 Hz, i quan utilitzem els aparells per comunicar-nos, la radiacions interfereixen en la comunicació interna de les cèl·lules. De fet, el 2007, la directora de l’Agència Europea del Mediambient (EEA), Jaqueline McGlade, va dir que “les radiacions alteren els processos cel·lulars, l’intercanvi de senyals entre les cèl·lules. Uns trastorns que a llarg termini poden provocar càncer. I aquests efectes són els que ens preocupen.” Quan fem una trucada de telèfon mòbil, es produeix un camp electromagnètic de baixa freqüència que té una forma irregular, amb pics i descensos – gradients – que poden irritar el cos humà; la tecnologia que presenta Waveex proposa harmonitza aquests camps, redueix les irregularitats i de manera que el cos humà els toleri.

Sin embargo, este campo no es igual de fuerte en todas partes: presenta picos y descensos, los denominados gradientes. Los cambios abruptos en el campo magnético irritan nuestro cuerpo. Por el contrario, los trazados suaves son tolerables y armónicos para nuestro bio-organismo. WAVEEX reduce estos picos a trazados suaves, de manera que los campos magnéticos sean tolerables para nuestro cuerpo.

Vogl explica que el quid de la qüestió és que, tot i que hi ha regulació per a les altes freqüències, no n’hi ha per a les baixes. De fet, l’Assemblea del Parlament Europeu va aconsellar el 2011 als països membres de la Unió Europea que prenguessin “mesures raonables per reduir l’exposició als camps electromagnètics, especialment a les radiacions procedents dels telèfons mòbils i particulament l’exposició als nens i a la gent jove, per als qui sembla que podrien tenir més risc de tumors cerebrals”. Un escrit en què també es demana especial atenció per a les persones electrosensitives, o que tenen intolerància als camps electromagnètics.

[Imatge: Alfred Theuretzbacher, un dels inventors de Waveex i Wolfang Vogl, cap de vendes de l’empresa]

Partint d’aquest estudi, elaborat el 2011 per Walter Hennes Medinger des de l’IIRCE austríac, les radiacions electromagnètques irriten l’estructura de les cèl·lules i provoquen una reducció de la producció de proteïnes, un efecte que s’evita amb el xip de Waveex i que ha obtingut el certificat de l’agència internacional Bureau Veritas. D’aquesta manera, segons Waveex, desapareixen el mal de cap, la irritació dels ulls, els problemes de son o les complicacions per concentrar-se que pot causar un excés d’exposició a aquestes radiacions.

Waveex, que va iniciar la recerca el 2006, va començar a comercialitzar xips fa justament un any i, des de llavors, n’ha distribuït 200.000. La venda, a 20 € cada producte, s’ha fet principalment a Europa, mitjançant Internet, tot i que també es poden adquirir en països com Qatar, Kuwait o l’Argentina. Properament es comercialitzarà al Canadà, Mèxic i el Brasil, i en aquest Mobile World Congress Waveex ha tingut converses amb països com Israel, Corea del Sud i Veneçuela amb la idea de comercialitzar el xip a les farmàcies o en botigues d’electrònica.