Trobar finançament per a un documental sobre la Colònia Castells no és fàcil. Menys encara, si es fa amb llicència Creative Commons. XAVIER ARTIGAS, realitzador i director del documental 'NO RES' "Això ens ha tancat moltes portes perquè cap empresa de distribució relacionada amb l'audiovisual no ens ha volgut finançar, fins i tot hem tingut problemes amb el finançament públic." Per això, han optat per demanar als futurs espectadors que financiïn part de l'audiovisual. XAVIER ARTIGAS, realitzador i director del documental 'NO RES' "És sobretot gràcies al micromecenatge que nosaltres hem pogut fer una convocatòria molt extensa, i tenim una comunitat de més de 700 persones que segueixen el projecte." JOAN SALVAT, fundador de Verkami "La gràcia una mica del 'crowdfunding' és aprofitar la potencialitat del web i de les xarxes socials per poder fer arribar aquest projecte ràpidament a molta gent." Una de les claus són sistemes de pagament senzills. A canvi de les aportacions, els mecenes reben una recompensa, com ara un espectacle de dansa a casa. TUIXÉN DORLEAC, companyia de dansa Les Filles Föllen "Necessitàvem de seguida posar un parquet flotant per tal de poder assajar i bàsicament vam pensar en Verkami per tal de finançar una part del parquet." MARGUERITA DENEUVE, companyia de dansa Les Filles Föllen "Ara per ara ja hem aconseguit la fita que ens havíem posat, que eren 3.000 euros." Amb nou mesos de vida, el balanç de Verkami és molt positiu. JOAN SALVAT, fundador de Verkami "Amb aquest temps hem publicat molts projectes, i ja n'hi ha 100 que tenen finançament, que han aconseguit acabar amb èxit el període de la recaptació. I la mitjana de la recaptació per projecte està per sobre els 3.000 euros." La idea prové dels Estats Units, amb portals d'èxit com Kickstarter. I no és només una manera d'obtenir diners, sinó que també canvia la relació entre l'artista i el consumidor de cultura. Un n'esdevé una part activa; i l'altre té un contacte directe amb el públic des de la gènesi de la creació.

El terme verkami prové de la unió de dos mots en esperanto: verko, que significa creació, i ami, amistat. Per tant, verkami significa “amants de la creació”. Des del desembre de l’any 2010, aquesta petita empresa familiar fundada per un pare i dos fills ha ajudat a finançar un centenar de projectes, ha mogut al voltant de 350.000 € i té uns 11.000 usuaris registrats, entre mecenes i autors dels projectes.

A Barcelona, han demanat finançament el Festival de Música i Recerca Audiovisual MiRA! , que se celebra el 5 de novembre a la Fabra i Coats, l’espai de creació contemporània nunArt, per posar calefacció, o Dreamin’ & Rappin’, per finançar un musical hip-hop basat en ‘El somni d’una nit d’estiu’. I al Poblenou, la companyia de dansa Les Filles Föllen, que comparteix l’espai Erre amb altres artistes, ha demanat finançament per posar-hi un parquet per assajar.

Als creadors del documental [NO-RES], el micromecenatge no només els ha ajudat a finançar un documental amb llicència Creative Commons, sinó que ha creat comunitat al voltant d’un tema sensible com l’especulació urbanística i la destrucció de barris històrics de Barcelona.