La sonda InSight de la NASA, amb sensors de vent desenvolupats a la UPC, ha aterrat amb èxit a Mart aquest dilluns al vespre, com ho demostra la fotografia que s’ha penjat des del compte de Twitter del projecte.


La missió ha de servir per respondre a preguntes concretes sobre el planeta vermell, com si hi fa vent i de quin tipus, si hi ha terratrèmols o si el nucli de l’astre és líquid o sòlid. L’equip, que es va enlairar al maig de Califòrnia en un coet, incorpora tecnologies de diversos països del món.

Els components que serviran per mesurar el vent s’han dissenyat i desenvolupat a cavall entre el Campus Nord de la UPC i el Centre d’Astrobiologia de Madrid. A Barcelona hi han treballat des del 2005 una desena d’enginyers electrònics. De fet, es tracta dels segons sensors d’aquest tipus, i fets aquí, que s’envien a Mart: els primers ja es van incorporar en una missió del 2011.

Segons un dels enginyers electrònics que ha participat en el projecte, Manel Domínguez, recollir dades del vent servirà, en primer lloc, per obtenir mesures locals, ja que els models climatològics que hi ha fins ara només permeten fer-ne lectures globals. A més, mesurar valors com la força que té o la variabilitat de la direcció, ha explicat, “permet veure com s’arrossega la pols, i aquesta pols té moltes implicacions en l’àmbit científic“. Domínguez posa per exemple l’estudi biològic de Mart o bé la formació geològica.

Els sensors, a més, també serviran de suport per al que, segons Domínguez, és un dels objectius principals de la missió: registrar l’activitat sismològica del planeta vermell. Aquests components permetran distingir els moviments de la terra, dels que puguin ser per causa del vent en topar contra l’aparell de registre.

De cara al futur els enginyers de la UPC ja treballen en un nou projecte. La universitat participarà en una tercera missió de la NASA, prevista per al 2020, en què Domínguez ha explicat que es partirà del mateix principi, al qual s’aplicaran algunes modificacions.