El Laboratori d’Investigació Marítima (LIM) de la UPC és un dels més importants que existeixen. El motiu és que hi ha dos canals que reprodueixen el comportament del mar. Al LIM es troba el tercer canal més important d’Europa i el quart del món: fa 100 metres de llarg, tres d’ample i cinc de fondària, i es poden arribar a generar onades de fins a dos metres, les onades que provocaria una tempesta. Científics d’arreu del món utilitzen aquest laboratori per fer-hi experiments.

Precisament gràcies a aquests canals es pot reproduir el comportament natural de totes les platges que volen estudiar. Ara, per exemple, estan treballant en un estudi sobre la costa del Maresme. Per fer-ho, no només poden provocar onades, sinó que tenen sensors òptics i acústics que permeten veure el moviment de la sorra.

D’aquesta manera estudien la capacitat de regeneració de les platges, que, durant els darrers anys, a casa nostra s’ha comprovat que és menor del que es pensava. El motiu és que a Catalunya el mar de fons (que és el que retorna la sorra a les platges) no és prou fort ni constant per aconseguir regenerar les platges de forma natural després que les hagi erosionat una tempesta. Per exemple, una llevantada que dura 12 hores i que s’emporta gran part de la sorra de les nostres platges, pot fer que la costa trigui setmanes a refer-se de forma natural i, encara així, no recuperar tota la sorra. És per això que es necessita una intervenció humana artificial per regenerar les platges.