En decretar-se l’estat d’alarma, vam endinsar-nos en un munt de conceptes i termes mèdics. Vam aprendre que els respiradors eren vitals per als tractaments dels casos més greus de covid i que no n’hi havia suficients. I, poc després, vam aprendre que amb una col·laboració d’empreses, talent i impressores 3D es podien fabricar aparells respiradors de campanya, per donar aire a pacients i hospitals.

El 3D Factory Incubator, la incubadora d’empreses d’impressió 3D del Consorci de la Zona Franca, va ser un dels protagonistes d’aquesta onada tecnològica contra el virus. D’allà en van sortir 400 respiradors cap a hospitals catalans, a més d’altres estris útils com obreportes, bifurcadors per a respiradors o pantalles protectores. Tot aquest capítol els va servir per descobrir de forma pràctica que eren capaços d’adaptar-se ràpidament i oferir una solució a un problema urgent i greu. I tot, des d’un edifici d’oficines.

Dies frenètics d’aliances i fabricació digital

L’equipament es va inaugurar el febrer del 2019 i, per tant, estava tot just celebrant el primer aniversari. Enmig de la sorpresa i incertesa, van reaccionar per contribuir a combatre l’emergència sanitària. “Teníem la tecnologia i les aliances amb algunes empreses i institucions sanitàries, com ara el Parc Taulí de Sabadell o el Consorci Sanitari de Terrassa.

“Les empreses de la incubadora van començar a treballar en coses com les pantalles o els obreportes”, recorda Pere Navarro, delegat de l’Estat al Consorci de la Zona Franca. “Van ser moments molt intensos, perquè estàvem confinats i es gestionava des dels domicilis, amb uns tècnics que s’estaven a les màquines gairebé les 24 hores del dia”. Important va ser aleshores, afirma, el corrent de confiança personal que es va generar entre totes les persones que van formar aquell equip.

El respirador Leitat 1, fabricat al Consorci de la Zona Franca

400 respiradors

En un temps rècord van dissenyar, fabricar i homologar elements com el respirador, en col·laboració amb HP, Leitat i el CatSalut. Uns 400 respiradors coneguts com a Leitat 1 es van distribuir entre els hospitals catalans. A més, un miler de bifurcadors, un aparell que permet compartir un mateix respirador entre dos pacients, van viatjar cap a hospitals de tot Espanya.

A més, les empreses emergents van imprimir molts més aparells com ara pantalles per als professionals de primera línia i uns objectes per obrir portes o polsar botons.

La covid, motor de canvi

Tots aquells dies es recorden ara com un punt d’inflexió pel que fa a les tecnologies de la impressió 3D. “Què va provocar la pandèmia? Va accelerar moltes coses que ja s’estaven fent. En la nova economia, els ritmes són molt ràpids, però tot es va accelerar. I ara sabem que podem fer moltes coses i molt ràpidament”, afirma Navarro.

La covid ens ha ensenyat que podem afrontar situacions molt difícils en molt poc temps, i que podem adaptar la tecnologia per donar respostes a aquestes situacions
Pere Navarro, delegat de l’Estat al Consorci de la Zona Franca

Dos anys d’incubadora de la indústria 4.0

Tots aquests reptes van arribar en un moment en què l’equipament afrontava el primer aniversari. Ara, amb tota aquesta experiència consolidada, afronta amb orgull un nou any amb la satisfacció d’haver contribuït a salvar vides i de donar visibilitat a la tecnologia de fabricació digital, l’anomenada indústria 4.0, especialment per al públic aliè al sector industrial i tecnològic.

Avui és un sector en creixement, com ho demostra el fet que se superen les previsions inicials d’empreses incubades a les instal·lacions del Consorci de la Zona Franca. Arriben ja a les 60, una vintena més de les que calculaven a aquestes altures.