La feina de la Universitat de Barcelona té un paper protagonista en l’aportació que fa l’estat espanyol al projecte, que representa el 10% del total. L’equip de la UB, format per 30 persones —un catedràtic, tres professors, nou doctors, set estudiants de doctorat i 11 enginyers—, té assignades diverses tasques prèvies i posteriors al llançament del satèl·lit, d’entre les quals destaca la de proporcionar simulacions de les dades que enviarà Gaia perquè la resta d’equips coneguin a què s’enfrontaran.

Els científics de la UB s’encarreguen també de desenvolupar el mètode de processament de les observacions del satèl·lit, i del disseny dels models que serviran per determinar les característiques de les estrelles observades a partir de la llum que emeten.

El satèl·lit Gaia, que es llançarà en un coet Soyuz el proper 19 de desembre des de la Guadiana Francesa, observarà la posició, el moviment i la composició de 1.000 milions d’estrelles de la Via Làctia, que suposen l’1% del total de la galàxia, amb una precisió 100 vegades superior a la dels projectes anteriors. Durant els propers cinc anys, Gaia escombrarà el cel per recrear les dades en un mapa en tres dimensions. Les dades de Gaia, que observarà també altres elements com la matèria fosca, ocuparan un petabyte (un milió de gigabytes).