La pandèmia ha afectat diferents àmbits econòmics i socials, i també diferents sectors demogràfics per raons de gènere. Les dones, per diverses raons, són les que, tal com ens indiquen tots els estudis realitzats fins ara, s’emporten la pitjor part. El periodista i expert en tecnologia Toni Noguera ens parla de com els està afectant la pandèmia i quines idees i innovacions s’estan portant a terme per mitigar-ho.

Diversos estudis subratllen que, si bé la taxa de mortalitat per coronavirus és més alta entre els homes, el número de contagis i les conseqüències econòmiques castiguen més a les dones. Un 65 % de les 715.000 persones de Catalunya que estan a primera línia de la lluita contra la covid-19 són dones, segons la Cambra de Comerç, alhora que la pandèmia els ha suposat un quàdruple càstig: més infeccions, més càrrega de feina, més conseqüències econòmiques i més violència de gènere.

Women Safety

Al Nepal, Bangladesh i Birmània han augmentat els recursos per fer front a l’increment de casos de violència de gènere. Els treballadors psicosocials de la comunitat ofereixen primers auxilis psicològics i suport a les víctimes, fins i tot en zones remotes, mitjançant la tecnologia.

Al Panjab, al Pakistan, l’aplicació per a telèfons intel·ligents Women Safety va ser actualitzada amb urgència a mesura que s’intensificaven els bloquejos de la pandèmia. Les dones que instal·len l’aplicació poden avisar la policia en una línia d’atenció d’emergència o enviar un missatge de text a WhatsApp. Tan bon punt es rep el missatge amb coordenades d’ubicació, els equips designats es mobilitzen per obtenir una resposta immediata, dirigint-se a la ubicació exacta de la persona que avisa.

HotPeachPages

L’ONU prediu que, per cada tres mesos de confinament, es poden esperar uns 15 milions més de casos de violència masclista. És el que han batejat com a “pandèmia a l’ombra“. I és que, des que va començar la crisi sanitària, s’ha detectat un augment del nombre de dones que busquen ajuda. Per això, les Nacions Unides recorda que la pàgina web HotPeachPages posa a disposició de qualsevol, en qualsevol dels seus idiomes i per qualsevol país del món, una llista completa de totes les organitzacions que lluiten contra la violència de gènere.

L’exemple de Ritual

Un altre dels grans problemes amb què s’han topat les dones durant la pandèmia ha estat el teletreball i la conciliació amb les tasques domèstiques i de criança que, sovint, recauen en elles. L’empresa nord-americana de salut Ritual, que lidera la CEO Katerina Markov Schneider, ofereix mensualment 200 dòlars més a tots els treballadors per poder assumir tasques de cures, pagar cangurs o recursos educatius. També reben un xec de 300 dòlars per poder adequar casa seva al teletreball i tenen accés a teleteràpia psicològica perquè els han fet usuaris del servei TalkSpace.

Pla Corresponsables

A l’estat espanyol, el Consell de Ministres té previst aprovar el pla Corresponsables, que el Ministeri d’Igualtat ha acordat amb les comunitats autònomes per afavorir la conciliació familiar. Aquest 2021 funcionarà com a prova pilot amb la creació d’una xarxa professional de treballadors qualificats en el sector de les cures i una borsa de cuidadores professionals que tinguin cura dels menors de 14 anys mentre els pares i les mares treballen.

Acadèmia robòtica en línia

Una nena d’11 anys, Valeria Corrales, i la seva professora, Patrícia Heredia, han fundat una acadèmia de robòtica en línia. Preocupades per l’inici del confinament de milers de nenes i nens, van començar a fer classes de programació, disseny, robòtica i electrònica en directe a través del canal ValPat de YouTube.

Valeria Corrales i Patrícia Heredia, al canal de YouTube ValPat

En un sentit similar, Amaya Vizmanos va desenvolupar de forma altruista la plataforma YoTeAyudoConLaSele, Maria Beunza ha desenvolupat un programa d’ensenyament remot d’emergència (Erde), Ramida Juengpaisalha ha creat un rastrejador d’informacions sobre covid-19 a Tailàndia i Megs Shah i Fairuz Ahmed han fundat The Parasol Cooperative, amb l’objectiu de millorar la tecnologia disponible per les organitzacions que atenen supervivents de la violència domèstica.