L'Ictineu 3 ha assolit el repte de baixar a una profunditat d'entre 50 i 100 metres. Això ha permès als investigadors moure el submarí en un entorn orogràficament complex en què els pilots han pogut entrenar-se en la conducció. Sota l'aigua han realitzat diversos tests com l'aturada del submarí mentre circula a màxima velocitat, l'ascens o descens de seguretat o la resposta en entorns amb corrents. PERE FORÉS, director del projecte Ictineu 3 "El submarí té una maniobrabilitat molt gran, ens podem acostar fins a 20 centímetres d'una paret per observar-la, ens podem moure lateralment per davant de la paret, podem fer anar el submarí arran d'un terra de sorra a 5 centímetres del fons, per tant tens molt més accés a veure què hi ha al fons." El fet que aquest submarí científic pesi la meitat que altres models li permet aturar-se enmig de columnes d'aigua, on hi ha molts animals i microorganismes que normalment resulten difícils observar. PERE FORÉS, director del projecte Ictineu 3 "Quan tens totes aquestes potencials pots estudiar biologia, geologia, pots seguir els peixos, el nostre té una cúpula de metracrilat molt gran que permet si passa res pels costats veure-ho, cosa que els que tenen finestres petites no ho poden fer." El proper repte és realitzar un descens de 1.000 metres, però per fer-ho, els investigadors necessiten 45.000 euros que recullen a través de donatius al seu web. L'objectiu final és convertir el submarí en una eina que puguin utilitzar tant la comunitat científica com les diferents institucions. La posada en funcionament d'aparells com aquest permetria estudiar gairebé un 50% del fons marí del Mediterrani català, un dels menys explorats d'Europa. A més, seria útil per obtenir dades i imatges en naufragis o vessaments com el cas del pesquer de les Canàries.

Després de 21 immersions en tres setmanes, el submarí Ictineu 3 ha superat la primera prova de foc, arribar als 90 metres de profunditat. Segons els cocreadors de l’aparell, Pere Forès i Carme Parareda, les expedicions a França han permès comprovar que “el pilot té un control absolut del submarí fins i tot en zones de corrents”. A més, les seves dimensions reduïdes li permeten acostar-se a les roques fins a un metre de distància per poder contemplar postals com aquesta.

Per convertir-se en el novè submarí del món que baixi a més profunditat, però, haurà de submergir-se fins als 1.000 metres. Per això, hauran de recollir 45.000 euros a través de la web de la iniciativa per costejar més proves amb l’aparell. Quan s’assoleixi aquest objectiu, l’Ictineu 3 podrà explorar el 50% del fons marí del Mediterrani. Suposarà, doncs, una passa de gegant per a la ciència ja que actualment només se’n coneix entre el 2 i el 5% de tots els mars i oceans.

Carme Parareda destaca que no només serà una eina útil per a projectes científics i biològics sinó també per a recerca arqueològica, fer filmacions de nous fons marins i per trobar nous principis actius per a la farmacologia.