Un grup d’estudiants d’enginyeria de La Salle URL han enlairat un globus estratosfèric equipat amb una càmera, un GPS i un emissor de dades. Fins als set quilòmetres d’altura n’han rebut imatges, que han ensenyat en directe a YouTube. Després el globus ha continuat pujant fins als 22 km, altura en la qual ha explotat.

La idea d’aquesta activitat va sorgir d’un professor del grau d’Enginyeria Electrònica de Telecomunicació, que va encarregar el projecte a un grup d’alumnes seleccionats, en el marc dels actes de celebració del 50è anviersari dels estudis de telecomunicacions a La Salle. L’enlairament, que ha estat presenciat pels familiars dels alumnes i alguns dels professors de la universitat, s’ha pogut seguir en tot moment des de les diferents pantalles instal·lades al campus. També a través d’un canal de YouTube.

L’objectiu inicial dels alumnes era que el globus arribés fins als 30 km d’altura i que, arribat a aquest punt, esclatés per deixar caure la sonda amb un paracaigudes. Durant tot aquest procés també s’ha mesurat la temperatura, la pressió i la velocitat del vent, i s’han rebut les dades en temps real. Malgrat que el globus ha esclatat als 22 km d’altura i que el senyal de vídeo, transmès a través de la banda L, s’ha perdut als set quilòmetres, l’experiment ha estat un èxit precisament perquè ha permès comprovar la capacitat dels sistemes de transmissió. Els estudiants han comptat amb la col·laboració, l’assessorament i l’aportació de material del Servei Meteorològic de Catalunya.