La quarta edició del saló del videojoc, el NiceOne Barcelona, arriba a la Fira de la Gran Via carregat de novetats d’un sector que, segons tots els indicadors, no para de créixer. En aquest sentit, la Generalitat confirma que el nombre d’empreses s’ha doblat en els darrers sis anys, passant de les 74 el 2018 a les 142 el 2018, unes dades que es tradueixen en una facturació aproximada de 367 milions d’euros el 2018, quan sis anys enrere el sector només movia 70 milions.

Aquest augment de l’activitat s’ha traduït, també, en el volum de l’ocupabilitat en el sector. Si el 2012 donava feina a 983 persones, durant el 2018 va ocupar 2.987 persones, el triple que el 2012. Pel que fa a aquesta ocupabilitat, els indicadors de la Generalitat apunten a la major penetració de les dones a l’hora de crear i desenvolupar videojocs.

Les dades del govern diuen que el 17 % de qui hi treballa són dones, tal com confirma la portaveu de l’associació FemDevs, Ana Belén del Tovar: “Als anys 70 se sap que hi havia més dones programadores que homes”, diu, “però després la ràtio va baixar”. Ara, defensa De Tovar, “les dones representem aproximadament el 20 % dels que treballem al sector”.

De les dades, al joc

Un dels atractius d’aquesta edició del certamen és la realitat virtual. Una tecnologia que, convinada també amb la realitat augmentada, permet practicar el joc d’una manera immersiva. I un dels camps per a la pràctica és Man of Medan, Zombie Shooter Experience, Juega RV i Zombie Station, entre d’altres jocs.

La incorporació d’aquestes tecnologia ha obert el saló a nous formats d’entreteniment digital. Per exemple, en l’edició d’aquest any preveu el Funfest, un punt de trobada per “desconnectar de la tecnologia i gaudir d’actuacions en directe, conferències i desfilades”.

30 anys de la Game Boy

L’espai Retrobarcelona torna a marcar la erferència per al jugador més nostàlgic, com exposicions de material dels anys 80 o 90. Destaca, enguany, el trentè aniversari de la Game Boy, consola creada per Nintendo. La xerrada serà dissabte, 30 de novembre, a les 12 h i s’hi retrà homenatge al creador d’aquesta consola portàtil, Gunpei Yokoi.

El saló ocupa més de 60.000 m², inclou 198 empreses expositores i estrena una àrea amb 320 terminals de joc distribuïts per temàtiques. El festival se celebra als pavellons 4, 5 i 6 del recinte de l’Hospitalet de Gran Via.