Sant Andreu vol donar a conèixer els tresors que té amagats a la resta de barcelonins i els turistes que visiten la ciutat. Per això ha creat Rutes Sant Andreu, una aplicació per a telèfon mòbil que permet als usuaris rebre informació dels llocs singulars per on passen. La iniciativa, finançada amb diners de la taxa turística, és una prova pilot que es podria implementar a la resta de districtes de Barcelona.

Per gaudir de Rutes Sant Andreu només cal descarregar l’aplicació, obrir-la i començar a caminar. Després el sistema enviarà al telèfon mòbil de l’usuari informació, vídeos i fotografies sobre cada punt d’interès. La intenció és donar a conèixer als veïns i turistes els comerços emblemàtics, la història i les particularitats del districte.

Finançat amb la taxa turística

Els 45.000 euros que ha costat el projecte s’han finançat amb la taxa turística que recapta la ciutat. A parer de la regidora del districte de Sant Andreu, Laia Ortiz, aquesta reinversió “és un bon retorn”, ja que permet “reequilibrar la taxa turística sobre els veïns”. Tal com ha assenyalat, ara els veïns podran “descobrir moltes de les rutes que fan quotidianament i que no sabien què hi havia”. En la mateixa línia, el regidor de Turisme, Comerç i Mercats, Agustí Colom, ha assegurat que projectes com aquest ajuden a “desconcentrar el turisme de la ciutat” i oferir “un retorn als barris”.

68 punts d’interès

L’aplicació és completament gratuïta i funciona amb uns detectors instal·lats en cadascun dels 68 punts d’interès. Segons apunta el promotor tècnic de l’aplicació, Xavier López, la filosofia parteix del fet que, mentre “l’usuari pot estar passejant pel districte sense una ruta predeterminada, en el moment que passa per un punt d’interès l’avisa“. Quina és la diferència respecte al model anterior? Doncs que si bé “abans amb les rutes que teníem l’usuari havia de preveure aquesta ruta”, ara ja la pot fer de manera “improvisada”.