Foto: Maria Asmarat

(ACN) La robòtica s’ha obert pas com a principal aportació d’empreses catalanes al Mobile World Congress 2023. Mentre que en anys anteriors els nous dispositius, el 5G o la realitat virtual van acaparar totes les mirades, aquest cop els robots han estat els protagonistes dels estands de les companyies nascudes a Catalunya que s’han exposat al congrés. “La robòtica és el futur”, assegura Irene Gómez, cofundadora de Keybotic, una empresa que es dedica a fer robots autònoms, en declaracions a l’ACN.

Gos robot que fa inspeccions industrials

L’empresa emergent Keybotic va néixer el 2020 a Barcelona. La companyia va guanyar un dels premis de robòtica més importants del món, que atorga l’agència americana Darpa, i és el primer cop que participa en el congrés. Hi exposa el seu gos robot autònom que fa inspeccions industrials. Irene Gómez, cofundadora de la companyia, explica que “el que fa és detectar fugues de gas o de vapor, entre d’altres, i envia una alerta a un centre de control quan és necessari”.

Foto: Maria Asmarat

El robot treballa de manera autònoma, a diferència de la majoria dels que hi ha al mercat, que són teledirigits. L’empresa espera poder començar a comercialitzar l’aparell a l’estiu.

Robots que acompanyen la gent gran

Una altra de les novetats que es pot veure al MWC és el robot NHoA (per les sigles en anglès Never Home Alone), del centre tecnològic Eurecat. “Utilitzem la robòtica i els robots assistencials per acompanyar les persones grans que viuen soles a casa”, explica el director de tecnologies de la salut d’Eurecat, Felip Miralles.

Foto: Maria Asmarat

En aquesta línia, apunta que l’aparell, a banda de fer companyia als ancians –és capaç d’interaccionar amb ells-, també promou hàbits saludables i ajuda en tasques de rehabilitació física i cognitiva, proposant jocs de memòria o exercicis físics, per exemple.

Robot de cuina pròximament disponible en català

Per la seva banda, l’empresa lleidatana d’electrodomèstics Taurus ha optat per mostrar el robot de cuina Mycook Next. L’aparell destaca perquè incorpora una pantalla tàctil de 10 polzades i wifi, de manera que permet la interacció amb una comunitat d’usuaris, que poden pujar receptes a la xarxa i interaccionar entre ells, i també es pot controlar a través de l’assistent de veu Alexa. A més, l’objectiu de Taurus és que aviat l’aparell també ofereixi versió en català.

Foto: Maria Asmarat