L'exoesquelet és una estructura que suporta el pes de la persona que el porta. Funciona amb un motor elèctric, una bateria recarregable i té una sèrie de sensors. Aquest aparell permet que el Joan, que habitualment es desplaça en cadira de rodes, camini durant estona. JOAN CAMP "La sensació molt xula al principi perquè camines, si portes temps en cadira, t'acostumes a mirar la gent, mirar a munt. Aquest és més alt més baix, perquè des d'aquí sota tens una altra prespectiva de les altures de la gent." El Joan va tenir un accident de trànsit fa sis anys i les sessions amb l'exoesquelet formen part de la rehabilitació. Estar dret i caminar activa el sistema circulatori, les articulacions del lesionats medul·lars, i també l'aparell digestiu. JOAN ROMERO, director tècnic Fundació Step by step "És una eina imporatnt, ens ha anat bé complementa bé el tractament, poder fer bipedestació poder fer marxa, si no tens l'exoesquelet comporta un gran esforç pel fiseoterapeuta i el lesionat, a l'hroa de treballar paral·leles o cinta..." Amb aquest dispostiu, en canvi, professional i pacient poden treballar en posició vertical durant una hora. A banda dels beneficis físics, també n'hi ha de psicològics. BERTA ELEGIDO "Jo cada cop que em poso de peu estic super contenta, és com sentir-te lliure. Sempre que em diuen: "Vols caminar? I tant." Jo crec que hi ha aquesta part, a mi per exemple em fa molta il·lusió. A part de tot el tema físic, a nivell psicològic, et dóna una llibertat i un subidon, que jo crec que és necessari." La rehabilitació i el treball amb l'exoesquelet han permès al Joan i la Berta recuperar la independència. JOAN CAMP "Jo del que sóc capaç de fer ara, amb el que feia fa cinc anys, són dos Joans totalment diferents. Jo ara em sento còmode com estic, menys pujar escales puc fer de tot." La diferència de l'exoesquelet de segona generació amb el predecessor és que el nou permet que la màquina treballi més o menys en funció de si el lesionat, té algun tipus de mobilitat. Cada aparell val 120.000 euros i per això li treuen el màxim rendiment. Cada setmana l'utilitzen una cinquantena de pacients.

El Joan Camp i la Berta Elegido passen la major part del temps a la cadira de rodes. Però un cop a la setmana, fan una sessió de rehabilitació molt especial, es col·loquen l’exoesquelet i durant un màxim d’una hora poden estar drets i fer marxa.

Cap dels dos no ha oblidat la sensació de la primera vegada que el van fer servir. “Al principi la sensació és molt xula, al principi camines”, recorda el Joan. No obstant això, és molt conscient que “és el robot el que camina”.

La Berta encara té la il·lusió del primer dia: “Jo cada cop que em poso dreta estic molt contenta, és com sentir-te lliure”.

Beneficis físics i psicològics

“El nostre cos està dissenyat per estar drets”, diu el Joan Camp. Per això, l’ús d’aquest aparell millora el sistema circulatori i l’aparell digestiu dels lesionats medul·lars, i també és beneficiós per als ossos.

A banda dels efectes positius sobre la salut física, estar dret també té un impacte psicològic. “Aixecar-se de la cadira de rodes és molt engrescador”, reconeix el Joan Romero, director tècnic de la Fundació Step by Step, perquè, entre altres coses, quan estan drets “et miren als ulls”.

Sessions de llarga durada

Un dels principals avantatges de l’exoesquelet és que permet caminar durant una horacosa que no és possible amb una sessió convencional amb un fisioterapeuta.

Hi ha altres maneres de fer bipedestació o marxa, amb les paral·leles o la cinta, reconeix Joan Romero, director tècnic de la fundació, però comporten un esforç important per al professional i el lesionat. En aquests casos, “els exercicis no pots aguantar-los més enllà de 10 o 15 minuts”.

Tecnologia de segona generació

L’exoesquelet és una estructura que aguanta el pes de la persona que el porta. L’aparell té un motor elèctric, una bateria recarregable i una sèrie de sensors que permeten que quan el lesionat medul·lar el duu posat, pugui posar-se dret i caminar amb l’assistència d’un fisioterapeuta.

Els nous dispositius, fabricats per l’empresa californiana Ekso Bionics, permeten graduar la força que fa la màquina per adaptar-la en els casos en què el pacient té algun tipus de mobilitat.

Aquesta tecnologia ha suposat un esforç d’inversió important, ja que cada aparell té un cost de 120.000 euros. Un dels exoesquelets és a la seu de la fundació a l’Hospitalet, i l’altre s’ha desplaçat fins a Tenerife, on tenen un nou centre de rehabilitació.