Televisió Espanyola o TV3, seran algunes de les cadenes que, l'1 de gener, deixaran d'emetre pel seu canal habitual i que, a partir d'avui, els antenistes, amb caixes com aquestes, han d'incorporar a les noves centraletes dels edificis per sintonitzar aquestes cadenes en la seva nova freqüència. Tots els edificis, amb més de tres veïns, hauran de passar per aquesta intervenció. Què hem de fer? El primer pas, cal demanar diferents pressupostos a instal·ladors autoritzats. Després, s'han comprovar les ajudes que ofereix el Govern i que estan publicades en aquest web. Hem de tenir en compte que una centraleta programable està subvencionada amb 100 euros i si disposem d'una monocanal, entre els 150 i els 550 euros. Finalment, presentant la factura amb el CIF de la comunitat de veïns, es podran cobrar les ajudes a partir de l'1 de gener. Els instal·ladors es queixen perquè diuen que no disposaran ni del temps, dos mesos, ni del material suficient per posar a punt les antenes. SANTIAGO RUIZ, instal·lador federat " Hi ha un problema amb els fabricants. No hi ha prou material i dubto que hi hagi temps per fer-ho tot, hi haurà comunitats, potser un 20 per cent o més en què no es podrà fer." MARIA ASUNCIÓN LAGÜÉNS, veïna "Jo avui estic preguntant pel preu, jo m'hi miro molt, no serà tant però son uns calés." Des de les associacions de consumidors s'insisteix a perdre una mica de temps per triar el pressupost més ajustat. JOSÉ LUIS NUENO, president de FACUA Catalunya "Recomenem sempre com a prudència demanar diversos pressupostos, com sabem el màxim que podem demanar, és convenient no acceptar un pressupost que superi aquests màxims." Per cert, diuen els tècnics que un cop els edificis estiguin a punt i quan els aparells amb 4G comencin a ser majoria a casa nostra, és força possible que es detectin interferències en alguns canals. Per evitar això, serà necessària un altra intervenció de l'antenista, que ens haurà d'instal·lar un petit filtre com aquest, per això serà d'aquí a un temps.
Durant aquest període de transició, fins a finals d’any, la majoria de les televisions afectades emetran alhora pels vells i pels nous canals. Però hi ha nou canals que avui ja s’han deixat de veure a les freqüències que feien servir fins ara i, per tant, per continuar veient-los cal resintonitzar el televisor. Es tracta de Teledeporte, Boeing, Energy, 13TV i les emissions en alta definició de Cuatro, Telecinco, Antena 3, La Sexta i el mateix Teledeporte. TV3 i tots els canals de la CCMA es continuaran veient fins al 31 de desembre, tot i que a partir de l’any vinent sí que hauran de ser resintonitzats. Les emissions de BTV no es veuran afectades per tots aquests canvis.
La resintonització que cal fer abans del 31 de desembre pot ser una mica més complicada. Per saber com fer-la, primer cal tenir clar com es rep el senyal de televisió. Si l’antena és individual, només caldrà activar la recerca automàtica de canals des del comandament a distància del televisor de casa, com hem hagut de fer avui. En canvi, els blocs d’habitatges amb antena col·lectiva necessiten adaptar la instal·lació per poder rebre senyals de múltiplexs que fins ara no es rebien. I per a això cal el servei d’un instal·lador.
Els professionals del ram temen que, amb el poc marge que s’ha deixat als telespectadors per adaptar les antenes, no tindran temps ni material suficient per posar-les a punt per a l’1 de gener. “Hi ha un problema amb els fabricants. No hi ha prou material i dubto que hi hagi temps per fer-ho tot. Hi haurà comunitats, potser un 20% o més, que no es podran adaptar a temps”, reconeix l’instal·lador Santiago Ruiz.
Les comunitats de veïns hauran d’assumir en primera instància el cost d’adaptar les seves antenes col·lectives. Però el Govern central ha previst ajudes econòmiques que oscil·laran entre els 100 euros per a les centraletes programables i els 150 i 550 euros per als amplificadors monocanals, més difícils d’adaptar. Les ajudes es poden demanar a través del web sobre televisió digital del Ministeri d’Indústria.