El Port de Barcelona ha començat una prova pilot per aplicar la tecnologia 5G al control del trànsit marítim. L’objectiu és complementar i millorar la validació de la localització del vaixells en temps real. S’utilitza una combinació d’intel·ligència artificial i diverses tècniques computacionals, que connectades a diverses càmeres, poden oferir als controladors molta més informació del que està passant a les aigües del port.

Per la presidenta del Port, Mercè Conesa, aquesta és una aposta que “garantirà la competitivitat”, i que permetrà que Barcelona continuï sent un “punt de recepció i entrada de mercaderies a escala europea”. El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, recorda que “no fer una aposta per la tecnologia” seria “un gravíssim error que no podríem perdonar a qualsevol governant”.

De moment, la prova s’està fent a la dàrsena de Sant Beltran, però la intenció és que tot el port acabi adoptant aquesta tecnologia. El projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració amb IBM, Vodafone, Huawei, Mobile World Capital Barcelona i Fundació i2CAT.

L’última inversió tecnològica del port va ser per instal·lar unes plaques fotovoltaiques per reduir el consum elèctric.