La revista científica ‘The Lancet Microbe’ ha publicat un estudi liderat per l’IrsiCaixa en què s’informa del cas d’un home portador del VIH des del 1989 que, tot i haver pres les 26 medicacions que s’utilitzen actualment, només un dels antiretrovirals li ha estat efectiu contra el virus. La importància de la troballa rau en el fet que, segons els investigadors, perquè els tractaments siguin efectius i duradors és necessària la combinació de dos o tres fàrmacs. Segons l’estudi, la possibilitat que en alguna mutació el virus es torni resistent a la majoria de la medicació obliga els experts a cercar nous fàrmacs.

“No és necessàriament un risc per a la salut pública”

Els experts diuen que el cas detectat de resistència a la medicació és un cas aïllat. Javier Martínez-Picado, investigador d’ICREA a IrsiCaixa i líder de l’estudi, aclareix que el cas del pacient estudiat no suposa que estigui circulant una mutació del VIH que sigui panresistent, que és resistent als fàrmacs. “S’ha generat en aquest cas concret” i no ha de representar “necessàriament un risc per a la salut pública”.

Malgrat tot, insta la comunitat científica a fer estudis de monitoratge per identificar i evitar el potencial contagi de versions del VIH panresistents. Martínez-Picado apunta que “de la mateixa manera que n’ha aparegut un, en poden aparèixer d’altres. La prevalença actual del VIH panresistent no es coneix i cal fer-ho per poder aturar la cadena de transmissió a temps i evitar així infeccions pel VIH sense opcions terapèutiques, com passava als anys 80”.

10 % més d’infeccions amb virus més resistents

L’IrsiCaixa també posa en relleu que l’any 2019 l’OMS va alertar que en alguns països més del 10% de les noves infeccions pel VIH es van produir mitjançant virus que havien desenvolupat resistències als antiretrovirals.