L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat un pla de xoc de 700.000 euros per lluitar contra la bretxa digital que ha quedat manifesta arran del confinament provocat per coronavirus. Aquesta crisi sanitària ha posat en relleu la importància de la tecnologia tant en l’àmbit professional com en l’àmbit educatiu i personal. En aquestes àrees, la pandèmia ha destapat la barrera educativa i social per als col·lectius més vulnerables.

L’objectiu del consistori és identificar aquesta escletxa digital. Per això, una de les primeres accions serà una enquesta que es farà en col·laboració amb la Fundació Mobile. Els resultats d’aquest qüestionari es tindran a l’octubre i serviran per avaluar la situació en els diferents barris i les polítiques de digitalització i inclusió digital.

Ateneus de fabricació digital oberts a tothom

Un segon eix del pla d’acció se centra en l’accés a les eines digitals des dels espais públics amb connectivitat. En aquest sentit, es reforçarà la Xarxa d’Ateneus de Fabricació Digital per convertir-los en equipaments oberts a tota la ciutadania. Al setembre s’inaugurarà l’Ateneu de Fabricació de Gràcia i es preveu posar en marxa un nou servei de fabricació digital a Ca l’Alier.

Amb aquestes incorporacions, set de cada deu districtes de la ciutat tindran un punt de fabricació. També s’incorporarà nou material i maquinària en diversos centres com el Punt Multimèdia Casa del Mig, el Raco.net del Guinardó i el Maker Convent de Sant Agustí. En altres centres hi ha previst la renovació d’equips informàtics.

Cursos per a gent gran i joves

Aquesta xarxa ha de servir també per a formar tota la ciutadania en competències digitals. Es crearan programes de capacitació orientats a diferents públics segons les seves necessitats: des de gent gran o joves, fins a professionals que treballen en capacitació digital.

També es crearà un nou equip de capacitadors que faran acompanyament a les persones amb baix coneixement de l’entorn digital, per tal que puguin resoldre tràmits municipals o aprendre a fer servir aplicacions bàsiques per, a tall d’exemple, fer una videoconferència. Barcelona Activa també participarà en aquesta capacitació digital i incrementarà l’estoc de tauletes i portàtils per assegurar el manteniment del curs per part de l’alumnat en cas de nous confinaments.

La innovació i la inclusió digital

Una última acció d’aquest pla de xoc té en compte la vinculació del sector de la innovació amb la creació d’un laboratori viu per part de BIT Habitat i amb la tercera edició de l’Smart City Week, que també reflexionarà sobre la inclusió digital.