És tan fàcil com això. Apropar aquest aparell a la polsera, i llestos. La beguda ja està pagada. Sense efectiu, ni els clàssics tiquets. "Els tiquets els havies de portar, guardar-los, mai les trobaves... Això és molt còmode." "Es rápido, funciona bien de momento. Ayer estuvimos y funcionó muy bien..." Aquest any, per primera vegada, el Sónar s'ha decidit a eliminar l'ús de diners en metàlic i tiquets, com ja fan diversos festivals internacionals. I ho fa amb aquestes pulseres que serveixen per comprar dins del recinte. Això sí, primer s'han de carregar des d'aquests punts. No hi ha risc de perdre diners perquè, un cop es marxa del festival, et retornen el que t'ha sobrat. L'objectiu és, sobretot, minimitzar les cues a les barres. Alguns, però, hi veuen cert risc. "Ets conscient dels diners que poses d'entrada però després és molt més fàcil pagar. I pot ser que se te'n vagi de les mans." Segons l'empresa que proporciona la tecnologia de les polseres el seu ús augmenta la recaptació a les barres. De fet calculen que els usuaris es gasten entre un 15 i un 30% més. Per a l'organització l'ús de polseres tecnològiques és útil, a més per a la gestió del personal. VENTURA BARBA, director executiu del Sónar "Podem veure si hi ha una barra en un punt on hi ha més cues, i així reforçar-la, portar un altre cambrer, coses d'aquestes." Un altre festival barceloní, el Cruïlla, anirà encara un pas més enllà. Com al Sónar, la polsera permetrà pagar. Ara bé, no caldrà ni tan sols carregar-la al mateix recinte, ja que mitjançant Paypal es podrà fer des de casa o amb una aplicació.

A més de la polsera habitual, que permet l’accés al recinte, el Sónar 2015 ha introduït una segona polsera, en aquest cas intel·ligent. Fa servir la tecnologia RFID (Radio Frequency IDentification) que permet la interacció amb dispositius electrònics. S’hi poden donar múltiples usos, però en el cas del Sónar s’ha optat per emprar-la com a sistema de pagament. La polsera es pot carregar amb diners a diversos punts del recinte. Un cop carregada, simplement acostant-la als dispositius de què disposen els cambrers i treballadors del Sónar, s’efectua el pagament. S’evita així l’ús de diners en metàl·lic i dels tiquets clàssics d’altres edicions. Els diners sobrants que, pel que sigui, no s’acabin gastant, es poden recuperar als punts de recàrrega o per Internet (en aquest últim cas pagant una comissió).

L’objectiu final és “facilitar les coses al públic” i “minimitzar cues”, explica Ventura Barba, director executiu del Sónar. “El Sónar sempre ha apostat per les noves tecnologies i aquesta polsera és un pas més en aquest sentit”, afegeix. El sistema també permet optimitzar el personal de barra: “Gràcies a les polseres podem veure si hi ha una barra amb més cues i, si cal, reforçar-la amb més cambrers”.

El públic en general troba més còmode el sistema, tot i que hi ha qui hi veu riscos. Sobretot, per la facilitat a l’hora de pagar, que, segons consideren alguns usuaris, pot fer que la gent acabi gastant-se més diners que amb el mètode de tiquets”. De fet, l’empresa que facilita la tecnologia de les polseres, Glownet, assegura que l’ús augmenta la recaptació a les barres ja que -calculen- els usuaris es gasten entre un 15% i un 30% més.

El Cruïlla s’alia amb PayPal

Un altre festival barceloní, el Cruïlla, anirà encara un pas més enllà. Com al Sónar, la polsera permetrà pagar. Ara bé, no caldrà ni tan sols carregar-la al mateix recinte, ja que mitjançant Paypal es podrà fer des de casa o amb una aplicació. En el cas del Cruïlla el públic només haurà de dur una única polsera que els servirà tant per entrar al recinte com per pagar les consumicions i el marxandatge.