El teatre Coliseum ha estat l'escenari de la primera edició a Barcelona del Web Congress, una jornada de conferències per a professionals i empreses que volen fer servir Internet com a eina de màrqueting. OUALI BENMEZIANE, fundador de Web Congress "El gran reto es tener visibilidad. Soy pequeño, tengo un hostal pequeño en Barcelona: cómo hago para que me encuentren, y dónde me encuentren". Amb tenir web no n'hi ha prou: cal que els possibles clients la trobin en cercar el producte o servei a Google. I si els clients estan a Facebook o a Twitter, doncs ficar-se dins d'aquestes xarxes socials per oferir-los directament el que necessiten. Però el missatge ha de ser atractiu i personalitzat perquè l'usuari no el rebutgi. La publicitat en forma de vídeos interactius ha estat una de les propostes que més ha interessat al públic del Web Congress. LLUÍS CARRERAS, conseller delegat de Mobifriends "La part de vídeos nous, de publicitat nova en vídeo de Yahoo, que estava molt bé. Són vídeos molt originals i diferents, que fan publicitat però t'entretenen i llavors és divertit". Als que necessitin crear el seu propi web, la xerrada d'un dels impulsors de Wordpress els ha deixat clar quina és la millor eina per fer-ho. SILVIA NUTINI, dissenyadora gràfica "Lo del Wordpress, que es el que está más enfocado para los que quieren hacerse las cosas 'solos'. Eso te permite utilizar herramientas que son más o menos 'económicas'". Per aprendre més sobre màrqueting i Internet, Ecomm Retail ofereix fins dijous un programa de fins a 26 tallers o taules rodones sobre temes que van des de la gestió comercial fins a la publicitat en entorns de realitat virtual. Els especialistes en estratègies per posicionar webs entre els primers resultats dels buscadors -allò que en diuen SEO- es trobaran dijous al Search Congress.

El vídeo i els seus usos com a suport publicitari a Internet han estat protagonistes per partida doble al WebCongress. Al matí, la directora de vendes de Yahoo!, Teba Lorenzo, ha llançat diverses possibilitats d’innovar en la publicació de vídeos publicitaris. Lorenzo ha insistit que no convé penjar a Internet els mateixos vídeos que s’han fet per a la televisió. A la tarda, Jaime Pelegrí, gestor de vendes de YouTube, ha insistit en el poder del vídeo en línia: l’espectador hi arriba a qualsevol hora del dia (no hi ha “prime time”) i s’ho mira amb més atenció que si ho veiés per televisió. Cada minut es publiquen a YouTube 35 hores de vídeo. Els anunciants poden beneficiar-se d’aquesta realitat penjant-hi vídeos tan senzills com el del taxista indi que es presenta i ofereix els seus serveis. O bé invertir en campanyes més imaginatives que atreguin la participació dels usuaris, com la de l’ós i el caçador de Tipp-Ex.

Les aplicacions de realitat augmentada poden combinar la imatge en vídeo de l’usuari -captada mitjançant el seu propi mòbil o webcam- amb la del producte, que pot aparèixer a sobre fins i tot en 3D. Això és justament el que ha mostrat l’empresa basca Innovae Visión, en una de les presentacions més recordades i millor valorades de la jornada.

També han cridat l’atenció dels assistents els sistemes de reconeixement de veu i lectura de textos escrits que ha presentat el conseller delegat de Verbio, Joan Viñas. La solució de Verbio per a web fa que els formularis a Internet s’emplenin a viva veu i les aplicacions de “speech analytics” permeten determinar l’edat o l’estat emocional de qui parla.

Eines de productivitat

El conseller delegat de Zyncro, Lluís Font, ha explicat els avantatges de l’ús de xarxes socials dins l’empresa: amb eines de comunicació interna com la que ofereix la seva companyia, es redueix entre un 30% i un 40% l’intercanvi de correus electrònics i, per tant, els treballadors guanyen temps per destinar a tasques més productives.

Després de la ponència sobre les marques de Disney, ha arribat el torn de WordPress. José Fontainhas ha convençut el públic del WebCongress que aquesta és la millor eina per crear fàcilment qualsevol web. N’ha posat alguns exemples, després de recordar que amb aquest sistema de gestió de continguts (CMS) s’han creat ja més de 22 milions de llocs web, és a dir, el 8,5% de tots els que hi ha publicats a Internet.

El director de continguts digitals del Grup Godó, Ismael Nafría, ha parlat de La Vanguardia.es i ha subratllat la importància d’enriquir les webs amb accessos directes a continguts d’altri, contràriament a la tendència d’alguns mitjans a tancar-se en si mateixos.

El vicepresident de RIM, Eduardo Fernández, ha presentat 30 tendències en la comunicació a través de dispositius mòbils com la Blackberry. Cada cop més tràfic d’Internet passa per aquests “telèfons intel·ligents” i, per tant, l’accés a les xarxes socials o al comerç electrònic és cada cop més important.

El compromís amb les dades obertes

L’Ajuntament i la Generalitat han explicat al WebCongress les iniciatives per posar les estadístiques públiques a l’abast de tothom que les vulgui fer servir en les seves pròpies aplicacions i programes. Segons ha anunciat Marta Continente, el consistori llança en 15 dies un nou web municipal que incorpora l’accés a les dades obertes de què disposa. El coordinador de Continguts i Innovació de la Generalitat, Jordi Graells, va tancar la jornada parlant de l’estratègia i el portal de dades obertes de l’administració catalana.

El WebCongress ha començat amb prop d’una hora de retard que s’ha anat arrossegant al llarg del dia, malgrat que la presentació de Google ha estat suspesa sense previ avís. Els assistents també s’han queixat perquè no hi havia connexió Wi-Fi, un requeriment per a molts bàsic en trobades d’aquest tipus.