Més de 750 alumnes de centres educatius catalans han competit aquest dissabte en la final dels premis mSchools, la sisena edició d’uns guardons que reconeixen els projectes digitals desenvolupats per aquests estudiants, en categories de primària, secundària, batxillerat i cicles formatius.

En total, s’han premiat una vintena d’escoles catalanes, però cap barcelonina malgrat que hi havia 23 centres educatius de la ciutat entre el centenar de finalistes. Els guardons s’han dividit en tres categories: aplicacions mòbils sobre educació, projectes basats en la georeferenciació i la resolució d’un repte amb Scratch, un llenguatge de programació lliure que permet programar de forma intuïtiva.

mSchools

Entre els premiats hi havia projectes per reciclar millor, una app per a un millor funcionament de la cantina de l’escola o per triar democràticament coses com el so del timbre del centre. En la categoria de georeferenciació, s’ha guardonat un mapa d’entitats socials, un amb monestirs medievals i una ruta solidària. Per últim els guanyadors del repte Scratch han estat els centres La Portalada (Altafulla), Bernat Metge (el Prat), Mossèn Albert Vives (la Seu d’Urgell), Vedruna de Ripoll, l’Institut Sant Llorenç de Morunys i l’Institut Alpicat.

En total, uns 50.000 estudiants han participat en aquesta iniciativa que ha permès desenvolupar més de 120 projectes, sobretot aplicacions mòbils, de resolució de reptes i de geolocalització. El director d’mSchools, Albert Forn, ha explicat que el projecte és una fórmula per apropar la tecnologia a l’aula i destaca que, any rere any, n’augmenta la qualitat.

Els alumnes, d’entre 6 i 18 anys, presenten els seus projectes davant d’un jurat format per experts en la indústria tecnològica i l’àmbit de l’educació i periodistes especialitzats. Els treballs, desenvolupats al llarg del curs acadèmic, es basen en aplicacions mòbils centrades a resoldre reptes socials, econòmics i ambientals de la societat contemporània. D’altra banda, els més menuts presenten propostes relacionades amb el contingut multimèdia georeferenciat, relacionat amb l’entorn més proper a l’escola.

mSchools està impulsat pel Mobile World Capital Barcelona, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la GSMA.