Si tens un mòbil o una tauleta a casa que ja no utilitzis, ara pot servir perquè els malalts de coronavirus hospitalitzats puguin comunicar-se telemàticament amb els seus familiars i amics. La Societat Catalana de Tecnologia (SCT) ha iniciat una campanya a través de la web Telecomunicat.cat perquè empreses i particulars puguin fer les donacions, i aconseguir que cap persona quedi aïllada per la covid-19. Només cal indicar el dispositiu que es vol donar i te’l venen a recollir a casa, el revisen, si cal el reparen, i el posen a punt per poder entregar-lo als hospitals.

Segons la presidenta de la SCT, Núria Salan, la idea és oferir “una hora de visita virtual” al malalt. Si aquest ja disposa d’un dispositiu, se li ofereix la wifi gratuïta. Si no en té, se n’hi facilita un. A més, també estan dissenyant braços articulats perquè els malalts de la covid-19 que tenen problemes motrius es puguin comunicar. Estan fets amb materials casolans, com làmpares que “es poden trobar a l’Ikea o als centres comercials”. La intenció és alliberar el personal sanitari i que els malalts puguin ser autònoms a l’hora de comunicar-se amb el seu entorn.

Un centenar de mòbils i tauletes recollits

De moment, la campanya de la SCT ja ha recollit un centenar de mòbils i tauletes que, a partir de la setmana vinent, es començaran a portar a hospitals com el Clínic, Bellvitge, el Parc Taulí de Sabadell, els Germans Trias i Pujol i l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, entre d’altres.

En la campanya de Telecomunicat hi participen molts col·lectius i entitats, des de la Fundació Catalana de l’Esplai i els punts joves per recollir les tauletes; passant per FibraCat, que proporciona les dades; la UPC; Enginyers sense Fronteres; i Addit·ion, que imprimeixen peces en 3D, entre molts d’altres. A banda de donar el material també s’ha impulsat una campanya de micromecenatge en què els particulars poden fer aportacions a partir de 5 € per comprar material.