La 27a edició del MINIPUT ha aterrat de nou al CCCB aquest dissabte 27 de novembre amb l’eslògan “Obre el teu txakra televisiu”. La marató, des del seu inici l’any 1994, busca ser l’espai des d’on es presenten programes de televisió de servei públic i es faciliten debats i trobades entre professionals i estudiosos de la televisió pública de tot el món. Enguany hi transiten unes 1.500 persones al llarg de les 12 hores que dura la marató.

El MINIPUT posa a l’abast de tots els professionals, estudiants, professors, investigadors i interessats en la televisió un model de televisió de qualitat, viu, i ho fa mostrant, d’una banda, programes arriscats, innovadors i de servei públic de les televisions de tot el món amb una selecció del millor que s’ha pogut veure en l’última edició de l’INPUT (International Public Television Screening Conference).

El cartell del MINIPUT 2021

Per controlar l’aforament i possibles brots covid, enguany la inscripció ha estat un requisit primordial per accedir-hi. S’han agrupat les sessions de dos en dos i hi ha un total de sis sessions per reduir els desplaçaments, tant les entrades com les sortides al CCCB.

Barcelona acollirà l’INPUT 2022

El MINIPUT és un recull del millor contingut que s’ha pogut veure a la darrera edició de l’INPUT, l’International Public Television Screening Conference. Ja que l’INPUT 2021 no va poder celebrar-se per la pandèmia, s’ha rescatat el material de l’edició anterior, la del 2020 que es va celebrar a Catània, a l’illa de Sicília.

Aquest mateix divendres, però, s’ha fet públic que l’edició del 2022 sí que se celebrarà i que Barcelona ha estat la ciutat escollida per acollir l’esdeveniment. Des de l’any 2004 que la capital catalana no feia d’hoste d’aquesta jornada.

Educació sexual al centre de la programació

Un dels plats forts de l’edició d’aquest any és l’educació sexual. S’hi pot visualitzar part del programa ‘Ultra Strips Down’, una aposta realitzada per la cadena danesa DR, que té com a públic objectiu principal l’infantil i que trenca tabús sobre la sexualitat. En un plató de televisió, un grup de nens i nenes d’uns 10 anys fa preguntes sense complexes a un grup d’homes i dones despullats. No hi ha ni preguntes estúpides ni respostes incorrectes.

Un fotograma del programa ‘Ultra Strips Down’

Un altra proposta trencadora de la marató és el documental ‘My Name is Clitoris’. Gravat d’una forma intimista, i produït per la televisió belga, parla sense barreres del clítoris i de la masturbació clitorial. Les directores plantegen preguntes que, expliquen, els hagués agradat que els haguessin formulat quan eren petites.

Com es retransmet una protesta?

La jornada també tracta temes més intrínsecament lligats al món de la televisió i del periodisme, com el complex gènere de la investigació. ‘721 Yuen Long Nightmare’ és un documental que intenta reconstruir els atacs que van tenir lloc a Yuen Long Street, a Hong Kong, la nit del 21 de juliol del 2019 a través de càmeres de videovigilància.

Un exercici d’investigació excel·lent que ens fa plantejar com s’han de cobrir les protestes i manifestacions o quin és el rol de les televisions públiques quan hi ha gent que es manifesta als carrers.

Un fotograma del documental ‘721 Yuen Long Nightmare’