La tranquil·litat regna encara a la Fira de la Gran Via en espera que d'aquí poc més d'un mes hi aterri una nova edició, la trentena, del Mobile World Congress. Un certamen que no para de créixer ,com ho demostren les xifres que mou. L'espai que ocupa ja supera els 100.000 metres quadrats, dins els quals s'instal·laran 2.000 expositors, amb representants d'arreu del món. Aquest any hi assistiran un total de 160 delegacions. Un any més s'espera batre un rècord d'assistència. Dels 11 anys que el Mobile porta a Barcelona la xifra s'ha pràcticament doblat. El 2006 el nombre d'assistents es va situar al voltant dels 50.000, una xifra que es va mantenir constant, fins i tot amb una petita davallada el 2009. A partir d'aquí, el nombre d'assistents no ha parat de créixer. Aquest any se n'esperen 95.000. Un munt de gent de qui els cossos policials i l'organització volen garantir la seguretat, en un esdeveniment qualificat d'alt risc amb l'alerta terrorista situada en el nivell 4 sobre 5. Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana col·laboraran en un dispositiu que ja han avançat que mobilitzarà més agents que mai. L'any passat en van ser 4.000, comptant la seguretat privada. A més, s'ha ideat un pla integral de seguretat que controlarà de manera estricta la identitat dels visitants. JOHN HOFFAMAN, director del MWC "Ens prenem les mesures físiques i de programari de seguretat molt seriosament . Volem que sigui un esdeveniment lliure de qualsevol problema de seguretat." I, pel que fa a les novetats, l'organització ha resumit avui amb aquest bodegó tecnològic els elements destacats. Serà l'any, han explicat, de la popularització de les ulleres de realitat virtual, de la consolidació dels "smart watches", de l'aparició del grafè, un material dur com el diamant i flexible com el plàstic, i de començar a veure com el 5G pot revolucionar el món de la telefonia mòbil. (També s'hi veurà com han avançat el pagament amb el mòbil i l'anomenada internet de les coses.) També hi haurà lloc per retrobar vells coneguts com Mark Zukerberg, fundador de Facebook, que farà de nou una conferència. O Google, que ha decidit tornar a instal·lar-hi un estand després de tres anys sense participar-hi. Es preveu que l'impacte econòmic per a la ciutat arribi fins als 460 milions d'euros.

Mark Zuckerberg serà un dels reclams de la 30a edició, que creix en volum i també en previsió d’assistents. El pilot de Fórmula 1 Lewis Hamilton i el Nobel de física Konstantin Novorelov també participaran en una edició en què s’espera arribar als 95.000 assistents i generar un impacte econòmic de 460 milions d’euros.

L’espai La Internet de les Coses agafarà rellevància, i sobretot posarà el focus en els rellotges intel·ligents o “smart watches”, així com la tecnologia vinculada al 5G. També hi haurà una important aposta per les ulleres de realitat virtual, que es preveu que el 2016 estaran a l’abast de la majoria d’usuaris de telèfons mòbils, i per uns preus molt assequibles. Es tracta, de fet, de dispositius que en la majoria de casos s’utilitzen simplement acoblant-hi el terminal i convertint el senyal en realitat augmentada.

El director del saló, John Hoffman, ha volgut remarcar la importància que aquest any, coincidint amb l’inici de la fira, ja estarà en marxa la Línia 9 del metro. Hoffman confia que això ajudarà a disminuir els problemes de congestió del trànsit i facilitarà la mobilitat en massa dels assistents, amb alternatives de transport públic que complementin els Ferrocarrils de la Generalitat. També confia que l’amenaça de vaga dels treballadors del metro no afecti la mobilitat al saló, si finalment les dues parts no s’acaben posant d’acord per aturar-la.

Una altra de les novetats que ha volgut explicar Hoffman i que podran gaudir els assistents són rutes gastronòmiques per la ciutat organitzades amb la col·laboració del Gremi de Restauració. Seran propostes dirigides bàsicament a la degustació de tapes, alhora que els visitants podran gaudir d’altres ofertes d’oci com actuacions musicals.

El certamen també farà una gran aposta per la sostenibilitat i, a banda de reclamar que en la fabricació dels estands es facin servir materials reciclables, el Mobile tindrà una sala de donació per recollir-hi els materials i mobiliari de la fira. Un cop s’acabi el saló, es donaran a Barcelona perquè arribin a les famílies més desafavorides.

A l’inici de la roda de premsa de presentació del Mobile World Congress, el director, John Hoffman, ha fet broma amb el públic sobre quines ulleres el feien “més intel·ligent.”