El virus DNS Changer modifica la configuració dels ordinadors que infecta, perquè els navegadors facin servir uns servidors de noms de domini (DNS) determinats. Els servidors DNS són els que tradueixen els dominis d’internet (com btvnoticies.cat) en adreces IP (com 213.27.152.185). Normalment fem servir els que ens proporciona el nostre proveïdor d’accés a la xarxa. Els ordinadors infectats es regien pels DNS dels creadors del virus, que ho aprofitaven per redireccionar els navegadors als webs que ells volien. Els detinguts, sis estonians i un rus, havien arribat a rebre més de 14 milions de dòlars d’aquestes webs cap a les que adreçaven milions els usuaris.

Un cop detinguts els creadors del virus, l’FBI va optar per mantenir actius els seus dos servidors de noms de domini, per evitar que els ordinadors infectats deixessin de navegar per internet. Els servidors ja no desviaven el tràfic cap a webs no desitjades, però han seguit funcionant durant aquests mesos com a DNS normals. En principi, els servidors s’havien de desconnectar al març, però el jutge nord-america que porta el cas va decidir prorrogar-ho fins el 9 de juliol per donar més temps a que els usuaris infectats pel virus netegessin els seus ordinadors.

Els que avui a les 18:00 h, hora d’aquí, no ho hagin fet, hauran vist com el seu ordinador deixava de navegar i retornava un missatge com “no es pot localitzar el servidor” cada cop que intentaven accedir a una pàgina web. Per solucionar-ho, a banda d’actualitzar el programa antivirus perquè netegi l’ordinador, caldrà reconfigurar l’accés a internet (configuració IP) introduint-hi les adreces IP dels servidors DNS indicats pel proveïdor d’accés.