El sector de la sanitat ha hagut d’adaptar-se de manera dràstica a la nova situació. El Toni Noguera ens fa un repàs de les innovacions tecnològiques a què s’han vist obligats els centres assistencials i els professionals que hi treballen arran de la pandèmia.

Abans del confinament, el 89 % de les consultes de salut es feien de forma presencial; només un 10 %, per telèfon, i tan sols un 1 %, per e-consulta. Després del confinament, el 60 % de les consultes han passat a ser telefòniques, un 10 % es fan a través d’una e-consulta i només el 30 % són visites presencials. Per tant, la telemedicina ja és aquí.

Aplicacions

Amb la pandèmia s’ha incrementat l’ús d’aplicacions com La Meva Salut, que et permet veure informes i resultats, vacunacions, el pla de medicació, descarregar receptes, demanar cita prèvia i fer tot tipus de consultes.

Captura de l’aplicació La Meva Salut.

L’e-consulta, les videotrucades o l’intercanvi d’imatges per a consultes, per exemple, dermatològiques, són una alternativa que permeten molta més agilitat i tant els professionals com els usuaris hi surten guanyant molt.

La robòtica

Si no volem posar en risc als metges per qüestions que requereixin més presencialitat, tenim l’opció de la robòtica. El robot Miltra inclou un fonendoscopi i permet escanejar la temperatura dels pacients, recopilar les seves dades, programar videotrucades amb el metge per a un diagnòstic més detallat i enviar i imprimir receptes.

El robot Miltra permet fer un primer diagnòstic dels pacients

Cabines de telemedicina

Però per a altres tipus de gestions que assegurin l’atenció mèdica, però també la distància de seguretat entre metges i pacients, es pot optar per les cabines de telemedicina de l’empresa H4D. Permeten mesurar estatura, pes, IMC, oxigen en sang, pressió arterial, fer electrocardiogrames, proves de visió i audició, videotrucades amb metges integrades

Imatge de la cabina de telemedicina d’H4D

El problema d’aquestes cabines és que continuen obligant la persona a desplaçar-se a un lloc físic per poder fer la consulta mèdica i controlar-se els diferents paràmetres. Per molta higiene que hi hagi després, no és suficient.

Polseres i rellotges

Una altra alternativa és la tecnologia portable, que ens ofereix des de polseres més senzilles, amb un sensor que permet monitoritzar de forma contínua la temperatura corporal, fins als rellotges més populars, com els de Garmin, Fitbit o Apple.

La tecnologia portable permet fer un control de l’estat de salut d’un mateix

L’Apple Watch també mesura el nivell d’oxigen en sang. I, segons algunes informacions, tant aquest dispositiu com els de Samsung i els de Google incorporaran ben aviat un sistema per mesurar també la glucosa en sang.

Intel·ligència artificial

Per acabar, també es comença a utilitzar la tecnologia de la intel·ligència artificial per substituir els metges. És el cas, per exemple, de les cabines One-Minute Clinics de Ping An Good Doctor de la Xina.

Imatge d’una cabina One-Minute Clinics de Ping An Good Doctor a la Xina

Tenen tres metres quadrats, funcionen les 24 hores del dia, els set dies de la setmana i, al costat, hi ha una màquina expenedora amb més de 100 categories de medicaments comuns. En cas que el medicament necessari per a un pacient no hi sigui, es pot demanar en línia a través d’una aplicació.