És el director i “pare” d’un projecte científic de referència i guardonat enguany amb el premi Barceloní de l’Any. Mateo Valero, enginyer i director del Barcelona Supercomputing Center —centre nacional de supercomputació que gestiona el MareNostrum, un dels supercomputadors més potents d’Europa— ha visitat aquest dimarts el betevé directe.
Valero ha assegurat que rebre aquest premi essent barceloní “d’acollida” (pel seu origen aragonès) “demostra la generositat de Barcelona amb la gent que viu aquí”, però també ha manifestat que “aquest és un reconeixement col·lectiu”.
El supercomputador, una eina que permet “somiar” als investigadors
Per entendre millor què és exactament un supercomputador, Valero l’ha descrit com un dels aparells més ràpids del món, que, juntament amb la intel·ligència artificial, permet que els investigadors “puguin somiar, tenint-ho tot”. Per l’enginyer, el supercomputador “està al servei de la ciència”.
El Barcelona Supercomputing Center es va crear l’any 2005 i allà hi treballen milers de persones. Valero ens ha destacat la feina d’un dels departaments del BCS que s’encarreguen de fer aplicacions, concretament “bessons digitals”. Es tracta de “representacions virtuals d’alguna cosa que volem veure per primera vegada”. Per exemple, si volguéssim veure l’evolució del canvi climàtic, “el Departament de Ciències de la Terra faria un bessó digital de terra, mar i aire amb una precisió molt més gran que els models anteriors”, ha explicat.
La intel·ligència artificial, en boca de tothom
En el món de la tecnologia tot avança de manera trepidant i la intel·ligència artificial sembla estar en boca de tothom. Malgrat reconèixer que aquest no és el seu camp, Valero valora positivament aquesta branca de la informàtica, però també alerta que pot ser negativa si no es cuida ni es prova bé.
“Va ser un error treure el ChatGPT sense haver-lo provat, ningú treu una medecina sense haver-la provat abans“, assegura. “No cal proposar un Premi Nobel d’intel·ligència artificial perquè la intel·ligència artificial s’ho està emportant tot“, afegeix.
Davant la pregunta de quan té pensat deixar el càrrec, Mateo Valero ha mostrat interès per quedar-s’hi tres anys més, però també ha dit que li encantaria tornar a fer el que feia quan va arribar a la universitat: “Investigar i gaudir de fer ciència”, perquè els qui fan ciència són “gent privilegiada”.