Martin Cooper, inventor del mòbil al MWC
Foto: ACN

(ACN) Fa 50 anys, quan l’inventor del telèfon mòbil va fer la primera trucada de la història amb un d’aquests terminals, ja preveia que tothom n’acabaria portant un a la butxaca. Però el que el nord-americà Martin Cooper no s’imaginava era fins a quin punt acabaríem enganxats a les pantalles. “M’horroritza veure gent que creua el carrer mirant el mòbil. És de bojos!”, confessa. Aquest enginyer de 94 anys que el 1973 va trucar la competència amb un Motorola que pesava un quilo, admet que està “decebut” per la pèrdua de privacitat derivada dels mòbils.

Internet a mida dels infants

Cooper considera que les aportacions positives d’aquests telèfons superen els perjudicis, fins i tot pel que fa als menors. Per això, assegura que no es pot deixar els menors “al marge” d’una tecnologia indestriable de la vida diària: “És inevitable que els nens tinguin mòbil”.

“El que hem de fer és eliminar-ne les parts dolentes, crear una internet especial només per a nens, amb mòbils només per a nens”, defensa l’enginyer, que considera que això és “un gran mercat”.

Els telèfons també revolucionaran el sistema educatiu, i cal trobar noves maneres d’ensenyar per poder competir amb el terminal que els joves porten a les mans, i des d’on poden accedir “a tota la informació del món”

La pèrdua de privacitat, un “problema greu”

Cooper admet que algunes persones estan “enganxades” al mòbil —com la seva dona, de qui diu que sempre està mirant la pantalla— però confia que les noves generacions seran capaces de gestionar-ho millor.

El que més li preocupa, però, és la pèrdua de privacitat derivada de tenir els dispositius mòbils. “És un problema greu”, diu. “Ara no hi ha normes, i he de dir que estic decebut, perquè realment no hi ha privacitat”, afegeix.

Els mòbils implantats al cos humà: “És inevitable”

Martin Cooper pronostica que, d’aquí a uns anys, els mòbils podrien estar implantats al cos humà. “És inevitable”, diu, i afirma que els terminals ja són “una extensió de la personalitat” de cada usuari.

“Per què hem de carregar-los? El cos humà és un carregador, ingerim menjar i creem energia!”, assenyala com a pronòstic per al futur. L’enginyer creu que els mòbils estaran “personalitzats” i que, fins i tot, es podria arribar a poder trucar a algú només “pensant” a fer-ho.

La primera trucada

Cooper diu que es recorda molt bé de la primera trucada mòbil, que va fer a un directiu de Bell Systems, la seva competència, mirant el número a l’agenda de paper que portava a la butxaca. L’enginyer assegura que el seu rival, a l’altra banda del telèfon, es va quedar en silenci quan li va dir que el trucava des d’un portàtil. “Crec que es mossegava la llengua“, rememora.

Des del Mobile World Congress, l’enginyer qualifica de magnífic que Barcelona reuneixi 85.000 persones per mostrar tecnologies, però destaca que sovint ha de “recordar a la gent” que “l’important són les persones”. “Fem tot això per millorar l’experiència humana”, defensa.