La UPC ha coordinat la primera prova amb mapatons simultanis arreu del territori per identificar punts amb problemes d’accessibilitat. El mapató és una eina informàtica que permet fer informes de manera molt àgil. En aquest cas, els punts identificats s’han geolocalitzat amb fotografies i coixinets. Al desembre, 122 voluntaris entre estudiants d’arquitectura i persones amb discapacitat van senyalitzar al mapa 455 punts que consideren problemàtics.

A Barcelona s’han analitzat dues àrees infantils; una al Parc de la Pegaso, a Sant Andreu, i l’altre als Jardins de Magalí, a les Corts.

Un informe a l’instant

En el cas dels Jardins de Magalí, l’informe conclou que cal afegir senyalització, eliminar alguns obstacles i incloure millores en l’àrea de jocs. Aquest informe es pot consultar en un mapa interactiu dissenyat per la UPC. “A través d’un programari lliure es busca poder plasmar una acció col·lectiva de diagnosi, en aquest cas d’accessibilitat”, explica Sandra Bestraten, professora de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona de la UPC.

Al mapató es genera un recorregut que permet identificar amb fotografies les problemàtiques. Tot queda georeferenciat, amb material gràfic segons els criteris que s’hagin acordat. “Aquesta eina informàtica permet obtenir automàticament un informe, amb estadístiques que, en aquest cas, mostren com trobem l’entorn en criteris d’accessibilitat. “Es pot fer servir des de moltes altres perspectives socials, com per exemple, sota una mirada amb perspectiva de gènere”, afegeix Bestraten.  

Alguns dels 455 punts identificats que trobem dins l’informe de la Betamapathon

Una Megamapathon per al 2021

Al 2017, la UPC va celebrar una primera mapató al districte de les Corts, des de llavors s’ha dut a terme diverses experiències. El projecte previst per a finals del 2020 era fer una Megamapathon d’Inclusió múltiple i simultània arreu del territori, per celebrar el 50è aniversari de la universitat. Però la pandèmia els va obligar a reduir tant el nombre de municipis com el del membres dels equips locals participants. Per això van decidir anomenar-la Betamapathon, amb l’esperança de poder celebrar un Megamapathon a finals del 2021.