Si bé hi ha olors que es concentren en punts molt concrets de la ciutat, com la d’animals al Zoo o la de menjar al Mercat de la Boqueria, les olors a natura i de pol·lució tinten de verd i vermell tot el mapa. Això sí, els nuclis on més usuaris han detectat la flaire de plantes i terra és en tres grans pulmons de Barcelona, Montjuïc, el Parc de la Ciutadella i el Parc Güell. L’estudi també assenyala zones on les emissions dels vehicles es noten més intensament: l’avinguda Diagonal, la ronda Litoral, la travessera de Dalt, la plaça de les Glòries i la Gran Via de les Corts Catalanes.

Daniele Quercia, un dels autors de l’estudi i investigador de la Universitat de Cambridge, explica que van escollir Barcelona, juntament amb Londres, perquè és la ciutat on resideix i on també han viscut altres companys de la recerca.

80.000 imatges i prop de 4.000 tuits per olorar

La investigació va començar amb set “smellwalks”, és a dir, passejades amb desenes de participants per diverses ciutats com Pamplona, Nova York, Amsterdam o París. Després, se’ls preguntava quines olors recordaven haver percebut durant el recorregut.

A partir d’aquests testimonis, van classificar durant tres anys diverses paraules que es poden relacionar amb aquest sentit, creant un diccionari d’olors urbanes. Per exemple, dins de la categoria de pol·lució s’inclouen paraules com trànsit o gasolina.

Per elaborar el mapa d’olors de Barcelona, es van analitzar 74.381 fotografies de Flickr, 5.637 publicacions d’Instagram i 3.915 tuits. D’aquest volum de dades, han pogut extreure 118.860 termes que es referien a flaires de la ciutat.

Els autors expliquen que aquest estudi vol mostrar com es viuen les ciutats a través dels sentits. Asseguren que ja s’ha analitzat a través de l’oïda i la vista, però fins ara no s’havia incidit tant en l’olfacte.

Els mapes han estat dissenyats per Rossano Schifanella amb Open Street Map i CartoDB.