30 anys d’història explicats amb el testimoni dels treballadors que van veure néixer l’ICS. El blog recull articles diversos sobre fites sanitàries aconseguides durant les últimes dècades, curiositats dels centres o entrevistes amb una trentena de professionals.

Navegant entre els “posts”, podem descobrir la relació entre la família Kennedy i la millora de les instal·lacions de les unitats de cures a nounats. El 1963, els Kennedy van perdre un fill que va néixer prematur. Quan l’expresident americà va demanar als metges per què no l’havien pogut salvar, els facultatius van respondre que encara no disposaven de la maquinària necessària. Mesos després, es va dotar els hospitals d’aparells de ventilació mecànica per a aquests nadons. La primera unitat de neonatologia de Catalunya es va instal·lar a l’Hospital Vall d’Hebron.

En aquest mateix hospital, s’hi han escrit capítols de la història recent de la medicina catalana, com el primer trasplantament de fetge infantil. Però també s’hi han viscut capítols més durs, com l’atemptat d’Hipercor, el juny de 1987. L’equip de la Unitat de Cremats van atendre 46 pacients. Expliquen que l’arribada de pacients al centre era caòtica perquè encara no existia un servei d’emergències sanitàries. També recorden la gentada que esperava a les portes de l’hospital tenir notícies de familiars i amics.

I una última curiositat històrica, al terreny on ara hi ha el CAP Maragall, hi van haver dos centres sanitaris: l’Institut Ginecós i la Clínica Victòria. Des que va obrir el 1997, el CAP ha atès 120.000 ciutadans. Entre els professionals sanitaris li han posat el sobrenom d’El Titanic.