ARTUR MAS, president de la Generalitat "Hi ha molta gent de fora que quan veu Barcelona, veu Catalunya, veu altres parts d'Espanya, doncs, s'il·lusionen amb projectes de futur, de cara al que nosaltres poguem representar, ara és el nostre moment per aprofitar aquestes bones vibracions i per contagiar-les a dintre del nostre país." XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "El nostre objectiu és que Barcelona, coma capital de Catalunya i la seva àrea metropolitana, esdevinguin un nou pol de desenvolupament econòmic, amb base d'un nou model de futur productiu i molt més competitiu." JOHN HOFFMAN, conseller delegat del GSMA "La capital mundial del mòbil es construirà sobre aquest èxit i contagiarà, al igual que Barcelona, la industria del mòbil, no només una setmana sinó 365 dies a l'any. Enlairarà les iniciatives dels operadors mòbils i oferirà noves oportunitats comercials i culturals per a Barcelona i Catalunya."

La notícia es va conèixer a principis de febrer, però pren forma a mesura que passen les setmanes. L’edifici de Telefónica de la plaça de Catalunya, podria ser la seu de la Mobile World Capital fins al 2018. Si la notícia es confirma, aquest seria el centre institucional i també comercial on s’exhibirien les novetats del sector. Telefónica, però, encara no confirma la notícia i afirma que s’estan acabant de negociar les condicions perquè la seu s’instal·li al seu edifici.

Els impulsors del projecte per convertir Barcelona en la capital mundial del mòbil, la Mobile World Capital, calculen que l’impacte sobre l’economia catalana serà de 3.500 milions d’euros acumulats en el període 2012-2018, uns 300 dels quals corresponen al primer any, derivats sobretot de la repercussió del Congrés.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat avui que això significa una “injecció de moral” per a la societat catalana i la seva indústria. L’alcalde, Xavier Trias, s’ha mostrat convençut que l’esdeveniment serà clau per a la ciutat.

En el marc d’aquest projecte, un dels objectius és que Barcelona aculli un organisme que tingui capacitat per actuar de mitjancera a escala internacional en conflictes sobre telefonia mòbil, portant a terme tasques d’arbitratge i influint en la normativa que regeix l’àmbit de les telecomunicacions. En aquest sentit, el director general de Fira de Barcelona, Agustí Cordón, ha admès que la decisió del Govern espanyol de traslladar la seu de la CMT (Comissió del Mercat de les Telecomunicacions) des de Barcelona a Madrid podria afectar el projecte.

La GSMA, associació que representa els operadors mòbils d’arreu del món, va designar el mes de juliol a Barcelona com a capital mundial del mòbil. Des d’aleshores s’ha perfilat un projecte que se sustenta en quatre pilars: el Congrés, el Mobile World Center, el Mobile World Festival i el Mobile World Hub.

El Mobile World Hub centralitzarà projectes industrials i de desenvolupament de solucions i comptarà amb una seu al districte tecnològic de la ciutat, on es treballarà per convertir les tecnologies mòbils en elements transformadors dels processos industrials.

Una altra de les bases del projecte és el Festival, que comptarà amb una agenda cultural pensada per optimitzar les propostes d’oci i entreteniment a partir de noves aplicacions. Un programa que culminarà amb la Mobile Summer Week, que acollirà esdeveniments musicals i tecnològics, concursos i festivals, i que se celebrarà en el mes de juny.