La posada en línia del nou portal és la fita més important del projecte iniciat anys enrere per posar les dades de la ciutat a l’abast de la ciutadania. Aquest nou catàleg públic d’arxius en línia s’estructura d’entrada en quatre grans blocs: economia, territori, població, entorn urbà i administració.

Quines dades?

A l’econòmic hi ha sobretot xifres sobre els immobles i els vehicles dels barcelonins. L’apartat de territori esdevé el millor punt de partida per a tothom que vulgui situar informació sobre un mapa de Barcelona perquè, al marge dels 73 arxius en PDF amb informació de cadascun dels barris, hi ha també mapes topogràfics, urbanístics, administratius… i bases de dades amb els noms de tots els carrers, la llista de tots els edificis de la ciutat o els seus valors cadastrals. Totes les dades demogràfiques dels anuaris estadístics de la ciutat es troben ara disponibles en format Excel (XLS) al nou portal de dades obertes, a la categoria de població. Les dades de l’entorn urbà permeten obtenir taules actualitzades amb tots els restaurants, hotels o equipaments públics de la ciutat. El darrer bloc, administració, és bàsicament un recull de totes les ordenances municipals.

La majoria de dades estadístiques es troben en format Excel (XLS). Hi ha també molts documents Acrobat (PDF) i, ara com ara, només els mapes o arxius amb dades geogràfiques es publiquen en format XML, el més fàcil d’emprar en aplicacions web.

Oberts a la participació

L’Ajuntament té previst anar incorporant progressivament cada cop més dades a aquest catàleg públic. Dins el consistori s’ha constituït una comissió amb la implicació de diferents departaments que hi aniran aportant les seves bases de dades. Però el web OpenData BCN també incorpora un formulari on els usuaris poden demanar la publicació d’altres dades que l’Ajuntament tingui i no vulnerin la privacitat d’altri. Per garantir aquest requisit, aquesta comissió es coordina amb l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades.

L’objectiu final és que els creadors de webs, programadors, bloggers i o mitjans de comunicació s’engresquin a desenvolupar nous serveis o aplicacions i posar-les a disposició de la ciutadania. Per promoure la creació d’aquesta comunitat de desenvolupadors, el web OpenData BCN ofereix la possibilitat de publicar-hi les aplicacions creades o idees de nous usos que es podrien donar a dades alliberades per l’Ajuntament de Barcelona.