La sentència del Tribunal Europeu arriba mesos després que el mateix organisme considerés que els cercadors no eren responsables del que publiquessin altres webs. L’Agència Espanyola de Protecció de Dades va recórrer contra la resolució i, finalment, el TJUE ha canviat la posició inicial i ha obligat els cercadors a retirar tots els enllaços que puguin ser lesius per a l’usuari.

“Si arran de la sol·licitud de la persona afectada es comprova que la inclusió de certs enllaços en la llista és incompatible actualment amb la directiva (de protecció de dades personals), la informació i els enllaços que figuren en aquesta llista hauran d’eliminar-se”, ha conclòs l’alt tribunal de Luxemburg en un comunicat. La retirada d’enllaços, però, s’haurà de sol·licitar i estudiar cas per cas i, tot i que els cercadors suprimeixin els enllaços, caldrà veure si els webs que són l’origen o font d’aquestes informacions també suprimeixen el contingut.

La decisió fa marxa enrere en el dictamen previ elaborat per l’advocat del tribunal, que responia a una consulta plantejada per l’Audiència Nacional Espanyola a propòsit de la demanda d’un ciutadà, a qui l’Agència Espanyola de Protecció de Dades havia donat la raó però al qual Google es negava a atendre la demanda de retirar un enllaç que considerava lesiu per als seus interessos. L’home va denunciar que cada vegada que algú buscava el seu nom a Google apareixia una pàgina d’un diari en què un anunci oficial notificava l’embargament d’una de les seves propietats, una qüestió que, segons l’home, ja estava resolta. Per això reclamava al cercador que suprimís el vincle. Google s’hi va negar aleshores amb l’argument que “no podia censurar una informació veraç”.