Les dades estadístiques, administratives o fins i tot meteorològiques de la Generalitat podran ser utilitzades per tothom que vulgui desenvolupar noves aplicacions en altres webs. Aquest és l’objectiu del projecte Dades Obertes, que acaba de posar en línia un web amb informació de totes les bases de dades disponibles a l’administració catalana.

La Generalitat de Catalunya se suma a tots els governs d’arreu del món que segueixen les recomanacions del World Wide Consortium (W3C) i posen a disposició dels ciutadans les bases de dades de l’administració. Es tracta de fer-ho de forma que se’n faciliti no només la consulta sinó també la construcció d’aplicacions per visualitzar-les de noves maneres. Així, tothom pot explotar i tractar de forma automatitzada les estadístiques públiques i crear, per exemple, nous webs amb informació de mobilitat en temps real o mapes en línia amb informació demogràfica, d’equipaments, de serveis públics…

En la primera fase, el Govern català ha alliberat la base de dades dels 26.000 equipaments oficials de Catalunya, els 1.400 tràmits de la Generalitat, una part dels arxius de patrimoni cultural i dades estadístiques de l’Idescat. El projecte de Dades Obertes passa per posar també a disposició de tothom bases de dades amb informació constantment actualitzada de l’estat de la xarxa de transports, les estacions meteorològiques o la cobertura i les emissions electromagnètiques de les xarxes de telecomunicacions. També es treballa per obrir al públic dades de cartografia, agricultura, allotjaments turístics i emergències, així com la base de dades amb totes les adreces i telèfons de la Generalitat.

Per facilitar l’ús de totes aquestes dades per part de tercers, a més de posar-les en línia, la Generalitat necessita donar-les publicitat. Que tothom a qui pot resultar útil per desenvolupar noves aplicacions ho conegui. Per això s’acaba de posar en marxa el web Dades Obertes, un catàleg complet de totes les “open data” que tenen en línia els diferents organismes de la Generalitat.

Cada dia, dins el programa ‘Connexió Barcelona’, et mostrem un blog, producte o servei web d’interès per a la gent de Barcelona. Per llegir una altra d’aquestes ressenyes, fes clic aquí.