Expectació absoluta entre els estudiants i acadèmics de ciències en una jornada científica sobre el coronavirus, aquest dijous a la tarda a la UB. Centenars de persones han omplert l’Aula Magna de la Facultat de Biologia —alguns asseguts també als passadissos— per escoltar l’última hora sobre l’evolució de les investigacions.

La jornada ha inclòs quatre ponències d’especialistes destacats. El primer a intervenir-hi ha estat el catedràtic Albert Bosch, president de la Societat Espanyola de Virologia, que ha explicat les característiques moleculars del coronavirus i les diferències amb virus anteriors semblants com la SARS i la MERS. A continuació, el professor Jordi Serra Cobo, del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la UB i expert en l’estudi dels ratpenats, ha resumit els factors que converteixen aquest mamífer en un reservori natural d’agents infecciosos. La intervenció següent ha anat a càrrec de l’experta en vacunes Júlia Vergara-Alert (IRTA-CReSA). L’acte l’ha tancat el catedràtic Antoni Trilla, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, que ha detallat les característiques epidemiològiques i clíniques de la infecció.

Entre els experts hi ha hagut consens per assenyalar que el coronavirus té un índex de mortalitat menor que el de coronavirus anteriors, però també en el fet que és més difícil de detectar i, per tant, de controlar-ne els focus de contagi. També s’ha parlat dels ratpenats com a origen del virus, per la seva capacitat de sobreviure tenint-los a dins de l’organisme i per la seva capacitat de contagiar-los, ja que es tracta d’un mamífer que s’ha adaptat i establert a qualsevol punt del món, excepte els pols nord i sud.

Pel que fa a la vacuna, s’ha explicat com l’objectiu dels desenvolupadors és aconseguir que una sola dosi de la vacuna sigui suficient perquè les persones en generin anticossos. Aquest factor, diuen, és el que en pot ajornar la distribució mundial fins d’aquí a 18 mesos.