La primatòloga britànica Jane Goodall ha tornat a Barcelona per repassar, en una conferència al CosmoCaixa aquest dijous a les 19 h, els seus gairebé 60 anys d’investigació dels ximpanzés a l’Àfrica. Aquest dijous al matí n’ha fet un resum per la premsa en què ha alertat que “ens trobem enmig de la sisena gran extinció” d’animals al planeta.

I un cop més, els éssers humans en tenen la culpa. Ja sigui, diu Goodall, per “la destrucció de boscos” i “la contaminació dels oceans”. També de la caça il·legal d’animals salvatges, una xacra que continua ben present i que posa en perill nombroses espècies, entre aquestes els ximpanzés.

Jane Goodall CosmoCaixa

De fet, Goodall ha presentat a Barcelona la campanya de la seva fundació Forever Wild mitjançant la qual vol conscienciar la societat sobre la realitat del tràfic il·legal d’espècies salvatges. Aquesta activitat “mou entre 8.000 i 20.000 milions d’euros arreu del món”, fet que la converteix “en el tercer negoci il·legal que més volum de negoci genera”, després de la droga i les armes.

Amb aquesta campanya, en què la científica visita nombrosos països per fer-hi conferències, Goodall vol sensibilitzar la població, sobretot els joves, que encara és possible aturar aquesta extinció massiva. Sobretot cal fer un esforç de conscienciació a països com la Xina on encara ara hi ha una gran demanda de productes d’origen animal que s’obtenen de la caça furtiva, com per exemple l’ivori.

Malgrat això, Goodall apel·la a l’esforç governamental de tots els països: “Tots tenen algun paper en el tràfic de vida silvestre, ja sigui com a origen, punt de trànsit o ubicació de destinació per a la fauna salvatge de contraban”.