Aquesta és la segona edició de portes obertes. Tot un èxit abans de començar. Les places per assistir-hi estan plenes des de fa dies i fins i tot hi havia gent apuntada en llista d’espera per si se n’esborrava algú. La intenció del projecte és apropar la feina que fan els científics al públic en general.  Per això, des de l’IRB Barcelona han proposat tres itineraris als visitants. Un dedicat els més petits, amb un espectacle infantil. El segon amb una xerrada sobre el càncer a càrrec d’Elena Sancho, investigadora associada al Laboratori de Càncer Colorectal de l’IRB Barcelona.  I l’últim, una  xerrada de Joan J. Guinovart, director de l’IRB Barcelona, que ha explicat els darrers avenços sobre la diabetis, la seva especialitat . Els dos itineraris per a adults han tingut una visita guiada posterior als laboratoris, mentre que al primer s’han fet tot d’activitats infantils al laboratori.

Els infants i adults que han visitat el Parc Científic han pogut descobrir la ciència d’una forma molt més dinàmica. Entre altres coses, a la fira científica han pogut utilitzar un microscopi de fluorescència construït amb peces de Lego o observar fins al més mínim detall les mosques del vinagre, que es fan servir per a la biomedicina. Fins i tot, han pogut fer esferificacions com les de Ferran Adrià, però en aquest cas per comprendre les cèl·lules. També han construït molècules d’ADN molt dolces, ja que estaven fetes amb llaminadures.  Ha estat una de les activitats estrella, juntament amb el taller en què utilitzaven nitrogen líquid, el que fan servir els investigadors per congelar i conservar mostres biològiques. En aquest cas s’ha utilitzat per fer gelats.

Tots aquells que han volgut també han obtingut informació relacionada amb les oportunitats acadèmiques per als joves científics,  i les activitats de divulgació i recaptació de fons que duen a terme a l’IRB Barcelona. En total, 80 voluntaris han estat els encarregats de rebre els visitants i guiar-los durant la visita. Entre ells hi havia 24 joves de secundària que aquest any estan cursant la cinquena edició del programa “Crazy about biomedicine” de la sèrie “Bojos per la ciència” finançada per la Fundació Catalunya- la Pedrera.