Un telèfon mòbil amb la informació de la ciberestafa per obtenir un certificat covid fals

L’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) ha detectat diversos grups de Telegram que ofereixen informació de com obtenir un certificat de covid-19 o una PCR negativa. L’organisme assenyala que es tracta d’un delicte de ciberestafa i recomana als usuaris que hagin estat víctimes d’aquest frau que ho denunciïn a la policia.

Segons explica l’INCIBE a través de l’Oficina de Seguretat de l’Internauta, un cop l’usuari ha contactat amb el perfil que s’anuncia al grup de Telegram se li sol·liciten una sèrie de dades personals. Entre aquesta informació hi ha el nom, la data de naixement, el número de la Seguretat Social i l’adreça de correu electrònic. En cas que s’hagin facilitat aquestes dades, l’INCIBE recomana realitzar un “egosurfing” de manera periòdica, és a dir, una cerca del nom i altres dades personals a un cercador.

Per garantir la confiança de la víctima, “el ciberdelinqüent envia una fotografia, a tall d’exemple, de com seria el certificat”, segons explica l’INCIBE. A aquesta imatge s’observa “un certificat aparentment legal que el ciberdelinqüent ha pogut obtenir de manera il·lícita”.

Captura de pantalla d'una conversa on es mostra un certificat de vacuna covid-19 fals
Foto: INCIBE

150 euros en bitcoins per un certificat fals

A l’usuari també se li sol·licita un pagament de 150 euros a través de bitcoins. L’INCIBE assenyala que en aquest tipus de delictes el més habitual és l’ús de criptomonedes, perquè així els delinqüents eviten que es pugui fer una traçabilitat dels seus moviments.

L’INCIBE aclareix que, a més, en cas que la víctima realitzi el pagament no existeixen garanties que arribi a obtenir el certificat fals.

Els Mossos d’Esquadra expliquen que fins que la transacció no es consuma no hi ha un delicte d’estafa. En cas que ja s’hagi dut a terme la transacció es tractaria d’un delicte de falsificació de document públic.

L’INCIBE detecta aquest tipus de pràctiques a través dels usuaris afectats que contacten amb l’organisme per telèfon o altres vies de comunicació. A més, l’INCIBE també monitora i investiga aquests delictes gràcies al CERT, el centre de respostes a incidents de seguretat.