Amb aquest compte enrere simulat s'ha donat el tret de sortida a la incubadora d'empreses de l'Agència Espacial Europea. Un espai que vol afavorir que els emprenedors utilitzin teconologia espacial per a projectes concrets. Un exemple són aquests drones, pensats a Barcelona, que volen ser els ulls del pagès des de l'aire per ajudar-lo en la collita. ÁLEZ GOMAR, Hemav "I podem dir-los coses tan útils com quan i on poden plantar o on recollir el fruit, quanta aigua necessiten cultius." Els sistemes de càlculs emprats en l'aeronàutica també s'apliquen a la informàtica, per aconseguir comprimir arxius de molt volum amb bona qualitat. Un projecte que es farà des d'aquest espai, com aquest altre, que busca portar Internet als llocs més remots, gràcies al satèl·lit. JOSÉ LUIS GARCÍA, director WSN "Nos da lo mismo que sea en medio del desierto donde una oenegé está trabajando, que si es un barco en alta mar que necesita internet y telefonía." Són algunes de les iniciatives que podran tirar endavant gràcies a aquesta incubadora empresarial que vol acostar la recerca i la universitat al món de l'empresa. XAVIER GIMÉNEZ, director de la Unitat de Robòtica de l'ESA "Y esa combinación entre tecnología espacial y tecnología de la información, emprendeduría y dinamismo es claramente una fórmula ganadora." XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Segur que serà un referent europeu i a més, ajudarà l'economia i crearà llocs de treball." Ara ja hi ha 4 empreses treballant aquí que reben un ajut d'uns 50.000 euros. La idea és que fins al 2018 s'ajudi una quarantena d'iniciatives empresarials a tirar endavant. Us ho ha explicat des del Campus del Baix Llobregat de la UPC, Ana Gili.

El centre està ubicat a l’edifici RDIT i ocupa una superfície d’un miler de metres quadrats. Actualment hi ha quatre empreses instal·lades que centren els seus desenvolupaments en drones i comunicacions per satèl·lit. Són Hemav, IP Anywhere, DAPCOM i Born Positiu, quatre empreses que ocupen una trentena de treballadors i que aviat passaran a ser set amb l’admissió de tres noves companyies que ja han estat seleccionades. Aquesta és la desena incubadora d’empreses que l’agència obre a Europa.

La incubadora està gestionada per Barcelona Activa i s’adreça a empreses amb menys de cinc anys d’activitat que basin el seu negoci en l’ús de la tecnologia espacial per desenvolupar projectes, serveis o aplicacions. Les empreses tenen accés al coneixement tècnic i científic de l’ESA i reben 50.000 euros per desenvolupar projectes.

La directora del campus de la UPC a Castelldefels, Elisabet Jordà, ha explicat que amb aquests espais l’ESA “pretén apropar les tecnologies de l’espai al teixit productiu i econòmic de qualsevol sector”. La inauguració ha comptat amb la presència dels alcaldes de Barcelona i Castelldefels, Xavier Trias i Manuel Reyes, i de la secretària general d’Indústria i de la PYME del Ministeri d’Indústria, Begoña Cristeto. Trias ha assegurat que el centre serà de “referència europea” i generarà llocs de treball.