L’Hospital Vall d’Hebron lidera el nou projecte d’investigació europeu que estudiarà la relació entre al síndrome d’intestí irritable i alguns trastorns mentals, com l’ansietat generalitzada i la depressió, i somàtics, com la fibromiàlgia i la síndrome de la fatiga crònica. L’objectiu de l’estudi ―batejat com a DISCOvERIE― és identificar les causes d’aquesta relació per tal de poder millorar la prevenció, el diagnòstic i el tractament d’aquestes malalties.

Es calcula que l’estudi permetrà millorar la qualitat de vida d’uns 50 milions de persones. Actualment s’estima que a Europa hi ha 85 milions de pacients afectats per la síndrome de l’intestí irritable (SII), dels quals entre un 25 i un 44 % també pateixen de trastorns mentals com l’ansietat generalitzada i la depressió. Per altra banda, entre un 14 i un 32 % de qui pateix la SII també està afectat de trastorns somàtics, com la fibromiàlgia i la síndrome de la fatiga crònica.

“El projecte ha de determinar els mecanismes subjacents de les funcions de sistema intestinal i del sistema nerviós central i la seva interacció amb l’eix perifèric microbiota-intestí-cervell”, explica Josep Antoni Ramos-Quiroga, un dels dos metges de l’Hospital Vall d’Hebron que coordinen l’estudi.

Projecte pioner

El projecte DISCOvERIE és una iniciativa pionera a Europa, finançada per fons públics i que aporta un enfocament innovador en l’estudi d’aquesta malaltia. Està dotat amb sis milions d’euros i les investigacions s’allargaran durant cinc anys. El lideratge és a càrrec de l’Hospital Vall d’Hebron, però hi participaran un total de 19 institucions sanitàries, universitats, centres de recerca i empreses.