36 hores de programació sense parar, en un mateix espai i amb l’objectiu de tirar endavant projectes tecnològics. Aquesta és la proposta de HackUPC, una de les hackatons més importants d’Europa, que aquest 2025 ha reunit 700 estudiants i ha culminat amb 130 equips defensant els seus projectes finals. L’esdeveniment, celebrat al Campus Nord de la UPC, s’ha convertit en un punt de trobada per a joves talents amb ganes de posar a prova els seus coneixements, treballar en equip i demostrar que les idees i la creativitat també es poden programar.
Tres dies concentrats i envoltats de codi i idees
La hackató —terme que fusiona hack i marató— va començar divendres a les 21 h i ha acabat diumenge a la mateixa hora. Durant tot el cap de setmana, els participants s’han distribuït en diferents aules per desenvolupar projectes propis o resoldre reptes proposats per les empreses patrocinadores. A més dels tres àpats i un espai per descansar, l’organització valora les iniciatives pròpies i premia els millors equips amb dispositius com iPads i projectors 4K. Els regals que ofereixen les empreses col·laboradores són, en alguns casos, una mica més suculents.
En aquesta competició cal ser ràpid, però també destaquen la creativitat, la viabilitat del projecte i la capacitat de treballar en equip. Com que els equips poden estar formats per estudiants de diverses enginyeries i amb perfils diversos, els projectes acostumen a ser més complets i rics. Malgrat el caràcter competitiu, també hi ha un fort component de solidaritat i col·laboració entre participants.
Un dels participants ha estat Guillem Balde, estudiant d’enginyeria informàtica, que ho ha resumit així: “Es pot programar a qualsevol hora que vulguis i a totes les hores que vulguis, i com que és una mica de competició, realment com més hores hi poses probablement millor el resultat, tot i que també descobreixes la importància de dormir unes hores”.
Teixir complicitats
Tot i la intensitat de la prova, l’ambient ha estat distès i amb una bona relació entre els equips. Pau Torà, membre de l’equip HackUPC Vueling, destaca que s’ho han passat molt bé, perquè, “a banda de tot el que és el treball de cada dia, també s’han ofert activitats i menjar, i hem pogut passar-ho bé amb altra gent que hem conegut”. “Això ha estat molt bé”, conclou.

Detectar el talent local
HackUPC també ha estat una gran oportunitat perquè les empreses amb departaments tecnològics coneguin de prop els futurs professionals del sector. Siemens, Revolut, Seat, Inditex i Vueling han estat algunes de les marques presents.
El responsable de People Tech a Vueling, Ferran Prat, assegura que a la companyia li agrada conèixer el talent local i que també té un equip de tecnologia: “Som alguna cosa més que pilots i tripulants”.