FRANCISCO JAVIER UGARTE, responsable de la xarxa de mitjana tensió del Barcelonès "A Barcelona és molt important tenir un dispositiu d'aquest tipus perquè la mobilitat és molt complicada per als equips de grups electrògens, sobretot en barris com Gràcia o Ciutat Vella. Si enlloc de moure 10 màquines n'ha de moure una, que la pots transportar com si fos una rulot, el temps de resposta serà molt inferior."

La unitat mòbil és un sol remolc, d’una mida semblant a la d’una rulot i un pes de 3.500 quilos, capaç de subministrar energia a l’equivalent de 10 illes de l’Eixample. Segons la companyia, la nova infraestructura no causa les molèsties de soroll ni el fum que surt dels generadors de gasoil.

La bobina gegant funciona com si fos un gran allargador: permet connectar-se a un punt de corrent de mitjana tensió ubicat a una distància de fins a 200 metres i redistribuir l’energia a la zona on no hi ha subministrament. Segons Endesa, aquesta solució té la mateixa potència que 10 generadors de gasoil junts i, per tant, facilita la logística i escurça el temps de resposta en cas d’avaria.

Javier Ugarte, responsable de la xarxa de mitjana i baixa tensió d’Endesa al Barcelonès i la Catalunya Central, en resumeix la importància. “A Barcelona és molt important tenir un dispositiu d’aquest tipus perquè la mobilitat és molt complicada per als equips de grups electrògens, sobretot en barris com Gràcia o Ciutat Vella. Si en lloc de moure 10 màquines n’ha de moure una, que la pots transportar com si fos una rulot, el temps de resposta serà molt inferior”, afirma.

La nova infraestructura ja es va provar amb èxit el dia 3 de maig al Poblenou, en coordinació amb els bombers i la Guàrdia Urbana, i està preparada per utilitzar-la en emergències d’impacte mitjà o en treballs programats de manteniment.