El diumenge 14 de novembre, un biotecnòleg català que treballa a Bèlgica va decidir obrir un compte de Twitter per crear i difondre gifs en català, uns arxius d’imatges animades que s’utilitzen amb freqüència en el llenguatge digital. El que no s’esperava és que en qüestió d’hores començaria a acumular milers de seguidors.

Darrere d’aquesta iniciativa hi ha en Xavier Dengra, un biotecnlòleg de 26 anys de Cornellà de Llobregat que actualment viu a Kasterlee, un petit poble de Flandes. Està fent un doctorat sobre remediació nuclear i passa molt de temps a casa: “El temps a Bèlgica és el que és”, apunta. Com és una tasca senzilla i està força conscienciat sobre l’activisme lingüístic —també col·labora freqüentment a la Viquipèdia—, ha decidit crear ell mateix el contingut que en moltes ocasions trobava a faltar quan volia il·lustrar certs conceptes a la xarxa.

El que no podia imaginar-se, però, era el gran impacte que tindria. En una setmana ha publicat una quinzena de gifs i en té una vintena més preparats.

No m’esperava que tingués tant d’èxit i m’obligarà a fer-ho amb més rigor i planificació de la que havia imaginat
Xavier Dengra, creador de gifs en català

Amb més de 8.000 seguidors a Twitter, explica que la meitat de les creacions venen de les propostes que els usuaris fan a través de les xarxes socials i els missatges privats. La resta dels continguts els idea en el seu temps lliure, remenant per la xarxa i, sobretot, cercant continguts aleatòriament a YouTube de programes i mitjans de tots els dialectes del català.

Diversitat temàtica

“Intento pensar intergeneracionalment”, afegeix Dengra, que no es vol limitar a difondre aquells continguts que més coneix per la seva edat. Per aquesta raó també deixa la bústia de missatges privats oberts, ja que hi ha sèries o programes d’abans dels anys 90 que desconeix. També “intento pensar quins biaixos hi ha a la xarxa, sobre què pot faltar contingut, que lamentablement és una mica de tot”.

Paz Padilla El Club GIF - Paz Padilla El Club Tv3 GIFs

D’una banda, s’alegra de la bona rebuda que estan tenint els seus gifs, “però alhora és una molt mala notícia, perquè vol dir que hi ha una demanda que no s’està satisfent de continguts trivials en llengua catalana”, lamenta. Per això, anima els usuaris catalanoparlants “a tenir els dispositius configurats en català” i a no limitar-se a fer cerques en castellà o anglès.

Disponibles a totes les xarxes

Fins ara, Xavier Dengra ha pujat els gifs a dos dels principals repositoris d’aquest tipus d’arxius: Giphy i Tenor. Per tant, es poden trobar en totes les aplicacions de missatgeria i xarxes socials que es nodreixen d’aquests servidors. Pel que fa a les aplicacions de missatgeria privada, WhatsApp o Signal disposen d’aquest servei vinculat. També es poden adjuntar a les publicacions de Twitter o Facebook.