Després de 15 anys, l’exposició permanent del CosmoCaixa s’ha renovat amb la incorporació de nou coneixement científic i amb un disseny actualitzat. L’espai s’ha batejat com a Sala Univers i està format per tres seccions que porten de l’origen a l’actualitat: Kósmos, sobre l’origen de la matèria i les lleis fonamentals de la naturalesa; Evolució, sobre la creació de la vida; i Fronteres, que mostra els avenços científics del segle XXI. Són mòduls nous fets amb tecnologia punta que apropen la ciència als espectadors a través de l’experimentació.

Des de la creació de l’univers fins l’actualitat

Dona la benvinguda a l’exposició una campana del Big Bang que mostra, en només tres minuts, els 13.800 milions d’anys de l’evolució del cosmos, així com també els canvis de temperatura que hi ha hagut. Enmig de la sala s’ha situat una gran Terra, que deixa veure les seves diferents parts. Presidint la secció Fronteres del Coneixement, que estrena gairebé tots els mòduls, trobem un espai en forma de cervell que, entre diversos objectes, alberga un cervell plastinat.

Un bioreactor que pot crear aliment i generar energia

El museu no ha volgut perdre l’oportunitat de mostrar un bioreactor als visitants: un sistema que genera aliment i energia neta a través de la fotosíntesi d’algues i que, en un futur, podria substituir combustibles fòssils com el petroli o el gas natural. Aquest sistema funciona a partir de cultius d’algues, que generen la seva evolució amb la finalitat de crear aliment que es destinarà a menjar per als animals del Bosc Inundat.