Els cucs Caenorhabditis elegans, una de les espècies més utilitzades entre els científics del món, presenten diferències entre si malgrat venir de la mateixa mare. El grup de recerca Genomic Systems es va preguntar per què i fa quatre anys va posar en marxa un estudi per trobar possibles respostes. Una d’aquestes és l’edat de la mare, que a mesura que és més gran té fills més forts, mentre que les mares més joves en tenen de més dèbils. Això vol dir, entre altres coses, que creixen més lentament i tenen menys resistència si no poden menjar. És a dir, que quan més jove és la mare, els fills, probablement, sobreviuran amb més dificultats.

L’explicació es troba en la quantitat de nutrients que reben els embrions, l’anomenat vitel. En el cas de les mares més joves, els proveeixen de pocs aliments mentre que les mares més grans els transfereixen més vitel. Aquestes diferències poden afectar també a la capacitat reproductiva de la descendència.

L’estudi no és extrapolable als éssers humans, però aquest grup d’investigadors creu que s’ha obert una porta en la investigació genètica i que, tenint en compte els resultats per trobar explicacions a algunes incògnites, s’haurien de valorar molts més factors.

L’estudi ja s’ha publicat a la versió en línia de la revista científica ‘Nature’ i dijous, 7 de desembre, sortirà a la versió en paper.