El desig de Josep Comas i Solà (1868–1937) de convertir Vil·la Urània en un espai per a la divulgació i la cultura es va fer realitat amb la posada en marxa del Centre Cívic Vil·la Urània el mes de març. Ara, ha obert l’espai expositiu “Comas i Solà” al soterrani de l’edifici, on era situat el seu taller, que explica la figura i els descobriments d’aquest il·lustre astrònom i divulgador científic barceloní. L’exposició s’ha inaugurat aquest cap de setmana coincidint amb la festa major del barri del Farró i es podrà veure amb visites guiades concertades contactant amb el Centre Cívic Vil·la Urània.

Descobridor d’asteroides i divulgador de l’astronomia

Josep Comas i Solà va ser el primer director de l’Observatori Fabra i fruit de seva la investigació des de l’Observatori i des de Vil·la Urània va descobrir diversos asteroides, entre els quals, el que va anomenar Barcelona. A més, va ser el primer astrònom del món a intuir l’atmosfera densa de Tità, el satèl·lit de Saturn. A part de científic, Comas i Solà va ser un gran divulgador, volia fer arribar l’astronomia al poble, per això va organitzar centenars de conferències, va publicar llibres i va escriure més de 1.200 articles per ‘La Vanguardia’.

Un llegat llargament reivindicat

Aquest patrimoni s’ha recuperat gràcies a la persistència de familiars, veïns i entitats, que han fet pressió perquè es complís el llegat que Comas i Solà va fer a l’Ajuntament de Barcelona per tal que Vil·la Urània, la seva antiga casa, fos un espai divulgatiu. Fa uns anys, el consistori va voler enderrocar la casa de Vil·la Urània per construir-hi un centre cívic però la pressió familiar i veïnal va fer que finalment no es tirés a terra. Actualment tant l’antiga casa com un nou edifici contigu formen part del Centre Cívic Vil·la Urània, especialitzat en divulgació científica i art tèxtil.