L’Institut de Recerca Biomèdica converteix un dels seus laboratoris en un joc d’escapada en viu temporal. En el joc, els participants han d’ajudar la doctora Elisenda Puigdomènech, una investigadora de l’IRB Barcelona que ha desaparegut misteriosament quan estava a punt de presentar un gran avanç per entendre el procés de la metàstasi. Per fer-ho, han de resoldre una sèrie d’experiments senzills, però amb productes i procediments que s’utilitzen en un laboratori real. L’objectiu és entendre el procés d’investigació i desenvolupament d’un fàrmac, en aquest cas contra la metàstasi.

Ciència per a no experts

El joc, que han titulat El #RepteMetastasi – contra el rellotge, ha estat pensat i dut a terme per científics de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, però per resoldre els enigmes no cal ser-ne un expert: els impulsors asseguren que està pensat perquè qualsevol persona sense coneixements científics previs els pugui resoldre. “Està orientat que el públic general pugui aprendre una mica no només de coneixements científics sinó també de la forma de treballar que tenim”, explica Jordi Badia,  investigador de l’IRB Barcelona i un dels científics que ha participat en el disseny de l’activitat.

Una iniciativa altruista

Amb aquest joc també volen donar a conèixer i recaptar fons pel projecte Repte metàstasi, una iniciativa de l’IRB que vol aconseguir cinc milions d’euros per investigar aquest procés patològic. Les sessions es faran en un dels laboratoris de l’IRB Barcelona, que es troba al Parc Científic. Cal participar-hi en grups d’un màxim de 10 persones i cada grup farà una aportació econòmica que es destinarà a la investigació.

Segona edició

El “room escape” científic de l’IRB Barcelona es va dissenyar perquè fos una activitat puntual de la jornada de portes obertes que es va fer a la primavera. Va tenir tant d’èxit que molta gent es va quedar sense poder-lo fer i, per això, ara han decidit tornar-lo a organitzar tots els divendres i dissabtes dels mesos de juny i juliol. Per poder-hi participar, però, cal reservar la plaça almenys dos dies abans.