Rjukan és un petit poble, de poc més de 3.000 habitants, enclotat al fons d'una vall de Noruega on durant sis mesos a l'any no hi toca la llum del sol. MARTIN ANDERSEN, artista "Abans havies d'anar a la muntanya per tenir una mica de sol. En la teva vida diaria no integraves el sol. Però ara ho fas. Si és un dia assolellat la gent va a aquell espai per passar-hi 5 minuts." Això és gràcies al projecte Solspeil, que Martin Anderson ha presentat avui a Barcelona. Es tracta d'un sistema basat en 3 miralls gegants controlats per ordinador que segueixen el sol i reflecteixen la llum cap a la plaça del centre del poble. "Els ha fet més feliços, crec. Ho veus quan seus allà en un dia assolellat i veus la gent que hi va i somriu i en gaudeixen." Quan es va posar en marxa l'invent, l'any 2013, el poble es va fer mundialment famós. Els inicis del projecte, però, no van ser fàcils. "Es necessitava un cert entusiasme dels locals per aconseguir els diners i faltava aquest entusiasme. Aquest va ser el gran problema." Martin defensa que la seva obra és un exemple d'art al servei de la comunitat. En preguntar-li sobre quin projecte podría desenvolupar per a Barcelona ens respon: "Potser vosaltres necessiteu l'ombra. Potser podrieu construir un lloc on toqués l'ombra."

Rjukan és un poble de poc més de 3.000 habitants situat al fons d’una vall de Noruega a tres hores en cotxe d’Oslo. Durant el dia, des de finals de setembre fins a mitjan març, el poble no rep mai la llum directa del sol. Per solucionar aquest problema, l’artista noruec Martin Andersen va idear durant 10 anys un sistema de tres miralls gegants controlats per un ordinador que segueixen el sol i reflecteixen la seva llum cap a la plaça del centre. La curiosa iniciativa, que es va posar en marxa l’any 2013, va fer la volta al món.

El seu creador, Martin Andersen, ha passat aquest dijous per Barcelona en la seva primera visita a l’estat per participar en el cicle Xarxes d’Opinió amb Mazda Rebels, en què es debat sobre el disseny com a agent de la transformació social. Al matí ha ofert una conferència davant d’estudiants de disseny i a la tarda, en una xerrada a l’edifici Disseny Hub juntament amb l’escriptora Francesca Recchia i el politòleg Joan Subirats, entre d’altres.